16 mei 2022

Op woensdagmiddag 25 mei 2022 wordt voor de negenentwintigste keer de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden in TivoliVredenburg. Twaalf provinciale voorleeskampioenen tonen hun voorleestalent en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen.

Voorrondes 2022 en finalisten

Basisscholen in Nederland hebben in 2021/2022 opnieuw massaal meegedaan aan de voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal zijn 3.239 schoolkampioenen aangemeld, die zijn geselecteerd uit ruim tienduizenden deelnemers. Hieruit zijn twaalf provinciale winnaars gekomen die op 25 mei de degens kruisen. In de finale lezen zij voor een volle zaal een stukje voor uit hun favoriete boek. Daarnaast moeten ze allemaal ‘onvoorbereid voorlezen’ uit een boek dat ze nog niet kennen. Met trots presenteren wij hierbij de twaalf finalisten die het op woensdag 25 mei tegen elkaar zullen opnemen.

ProvincieNaamSchoolPlaats
DrentheCleo BuirsSt. JosephschoolZandberg
FlevolandMarilen CoenenDe RegenboogUrk
FrieslandLianne SonneveldCBS JulianaschoolKollum
GelderlandHugo WisseKardinaal AlfrinkschoolWageningen
GroningenMeerte NiewoldHet NoorderlichtHoogezand
LimburgGeyria BarutDe VeldhofKerkrade
Noord-BrabantResa van MeerDe VendelierHelmond
Noord-HollandBregje DuijnDe WingerdZwaag
OverijsselJens PiepersMontessorischoolHaaksbergen
UtrechtNathan SlingerlandAndersenschoolWoerden
ZeelandGuus JanseRegenboogschoolMiddelburg
Zuid-HollandZahra de KwantJohannes CalvijnschoolKrimpen aan den IJssel

Jury landelijke finale

De presentatie op 25 mei is in handen van comedian en presentator Edson da Graça, bekend van o.a. het Zapp-programma Willem Wever. In de jury hebben Annabelle Zandbergen (presentator NOS Jeugdjournaal) en Marco Kunst (kinderboekenauteur) zitting. Onder voorzitterschap van Martijn van der Linden (kinderboekenillustrator én Kinderboekenambassadeur) bepalen zij wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2022 mag noemen.

Kinderdirecteur Kinderboekenmuseum

De winnaar wordt naast De Nationale Voorleeskampioen 2022 ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De kampioen krijgt een belangrijke taak bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet erop toe dat het museum leuke activiteiten organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

De Nationale Voorleeswedstrijd: impuls voor (voor)leesplezier

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Met De Nationale Voorleeswedstrijd hopen we een impuls te kunnen geven aan het stimuleren van (voor)leesplezier. Meer informatie is te vinden op onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon BV.

Doelgroep(en)