14 mei 2024

Basisscholen in Nederland hebben opnieuw massaal meegedaan aan de voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal zijn dit jaar 3.569 schoolkampioenen aangemeld, die zijn geselecteerd uit ruim tienduizenden deelnemers. Hieruit zijn twaalf provinciale winnaars gekomen die op 22 mei de degens kruisen.

Compilatie van alle provinciale winnaars

In de finale lezen zij voor een volle zaal een stukje voor uit hun favoriete boek. Daarnaast moeten ze allemaal ‘onvoorbereid voorlezen’ uit een boek dat ze nog niet kennen. Met trots presenteren wij hierbij de twaalf finalisten die het op woensdag 22 mei tegen elkaar zullen opnemen.

ProvincieVoornaamAchternaamBasisschoolPlaats
DrentheCarmende VriesObs De PoolsterNieuw-Roden
FlevolandSophiaKlieckermannObs De FlierefluiterAlmere
FrieslandFeddeEbbingCbs de StapstienKollumersweach
GelderlandOmayraBoutrah CornelisBasisschool het Mozaïek, locatie EimersingelArnhem
GroningenRoosOnnesObs BrinkschoolHaren
LimburgDriesGommansKindcentrum Onder de LindeHegelsom
Noord-BrabantBibiCornelisBasisschool LeanderSint Anthonis
Noord-HollandSterreHofDe Meester SpigtschoolHoogkarspel
OverijsselNoahNdikuriyoWillem AlexanderschoolRijssen
UtrechtSaraDrinkenburg1e Van der HuchtschoolSoest
ZeelandTychoZoonTheo ThijssenschoolZierikzee
Zuid-HollandLenaPlotnikSint JozefschoolSchiedam

Jury

De presentatie op 22 mei is in handen van comedian en presentator Edson da Graça, bekend van onder andere het Zapp-programma Willem Wever. In de jury nemen Simon van der Geest (kinderboekenauteur) en Annabelle Zandbergen (presentator Jeugdjournaal) zitting. Onder voorzitterschap van Rian Visser (kinderboekenauteur én Kinderboekenambassadeur) bepalen zij wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2024 mag noemen.

Kinderboekenmuseum

De winnaar wordt naast De Nationale Voorleeskampioen 2024 ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De kampioen krijgt een belangrijke taak bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet erop toe dat het museum leuke activiteiten organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is één van de grootste jaarlijkse leesbevorderingscampagnes van Nederland voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de Bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (provinciale  bibliotheekinstellingen). De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk is, maar ook leuk.

Doelgroep(en)