16 oktober 2023

Het begint een traditie te worden: voor het derde jaar op rij organiseren De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban de verkiezing van De Grote Vriendelijke 100, een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden. Tot en met 5 november 2023 kunnen volwassen lezers hun stem uitbrengen. Op 24 november wordt de lijst bekendgemaakt tijdens een live opname van De Grote Vriendelijke Podcast en gepubliceerd op Hebban.nl.

De Grote Vriendelijke Podcast (GVP) is een podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. Daarin bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden) en Bas Maliepaard (Trouw) recente boeken en interviewen ze schrijvers en illustratoren.

Bas Maliepaard: ‘De Grote Vriendelijke 100 van vorig jaar leeft nog steeds onder lezers van jeugdboeken. We krijgen bijna dagelijks reacties van mensen op sociale media die bijvoorbeeld proberen om alle 100 boeken van de lijst te lezen. De podcast die we vorig jaar over de lijst maakten, behoort bovendien tot onze best beluisterde afleveringen. Dat enthousiasme overtuigde ons ervan om de verkiezing ook dit jaar te organiseren.’

Stemmen

Lezers kunnen tot en met 5 november via hebban.nl/stem hun vijf favoriete jeugdboeken ooit indienen, van prentenboek tot young adultroman, vertaald of oorspronkelijk Nederlandstalig.

Jaap Friso: ‘Lampje van Annet Schaap staat al twee jaar op nummer één, maar vorig jaar werd het boek dicht genaderd door twee andere Gouden Griffelwinnaars op de tweede en derde plaats. We zijn heel benieuwd of er dit jaar een nieuwe nummer één zal zijn en wat bijvoorbeeld de Gouden Griffel van dit jaar, Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman gaat doen.’

Kick-off aflevering

In de Kick-off podcastaflevering van De Grote Vriendelijke 100 zetten Jaap Friso en Bas Maliepaard de verkiezing neer, maken ze hun eigen top 5’jes van dit jaar bekend en vragen ze de genomineerden voor de titel NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar (de beste jeugdbibliothecaris) welke boeken wat hun betreft moeten stijgen in de lijst of nieuw mogen binnenkomen.

De Grote Vriendelijke Podcast en De Grote Vriendelijke Update worden in 2023 mede mogelijk gemaakt door Het Nederlands LetterenfondsNBD Biblionde VersterkingStichting Lezen en de Nederlandse Boekenbon.