23 januari 2019

Woensdag 23 januari gingen De Nationale Voorleesdagen feestelijk van start met Het Nationale Voorleesontbijt. In bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land werd voorgelezen aan peuters en kleuters uit het Prentenboek van het Jaar 2019 Een huis voor Harry (2017, Querido), geschreven door Leo Timmers.

Dit viel vanochtend op:

  • Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, las in het Kinderboekenmuseum voor aan peuters van Kinderopvang 2Samen.
  • H.K.H. Prinses Laurentien las voor aan een enthousiaste groep kleuters op de Corantijnschool in Amsterdam, waar auteur en illustrator Leo Timmers ook aanwezig was.
  • Vele bekende Nederlanders lazen voor: Diederik Jekel, Lieke van Lexmond, Daphne Deckers, Jesse Klaver, Henk Krol, Noraly Beyer, de ministers Hugo de Jonge en Arie Slob en vele anderen lieten zo zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden.
  • Ook lokale helden deden mee: er werd voorgelezen door burgemeesters, politici, brandweermensen, columnisten, acteurs, presentatoren, zangers, rappers, wethouders en wijkagenten.
  • Voor het eerst werd bij Het Nationale Voorleesontbijt ook in andere talen dan het Nederlands voorgelezen, door Akwasi (Engels), Saïda Benali (Arabisch) en Alain Caron (Frans).
  • Voorlezen heeft niet alleen een positief effect op woordenschat en tekstbegrip, maar zorgt ook voor een sterkere band tussen (groot)ouder door middel van interactief (voor)lezen. Kijk voor meer informatie bij onderzoek.

De Nationale Voorleesdagen 2019

De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen van 0 t/m 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of hier hulp bij nodig hebben. Het is van belang dat kinderen al vanaf jonge leeftijd gestimuleerd worden om te lezen en het plezier van lezen ontdekken. De 16e editie van De Nationale Voorleesdagen duurt nog tot en met zaterdag 2 februari.