29 augustus 2023

Dankzij landelijk programma BoekStart staan tien Nederlandse prentenboeken in de derde editie van The World Through Picture Books. Deze internationale publicatie van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) presenteert 530 prentenboeken uit 57 landen in 37 talen. IFLA moedigt met de publicatie ouders met jonge kinderen aan om literatuur uit diverse culturen te lezen en wil zo internationaal begrip stimuleren.

Over de The World Through Picture Books schrijft voorzitter van IFLA Marianne Martens: ‘Als bibliothecarissen en onderwijzers weten we dat het aanmoedigen van kinderen om diverse literatuur te lezen, waaronder die uit andere landen, internationaal begrip bevordert en een open blik aanmoedigt die meerdere zienswijzen en perspectieven omarmt. […] Als er ooit een tijd was om internationaal begrip te bevorderen door middel van literatuur, dan is het nu misschien wel.’

Eerdere edities van The World Through Picture Books verschenen in 2011 en 2015.

Uitleenbare collecties

Als deel van de lancering van de derde editie heeft IFLA twee internationale kinderboekencollecties beschikbaar gemaakt die Sister Libraries (zusterbibliotheken) fysiek kunnen lenen van de nationale bibliotheken van Frankrijk en Japan. Het lenen is kosteloos. Als zusterbibliotheek betaal je enkel voor het verzenden, verzekeren en beveiligen van de boeken. Je vindt hier meer informatie over het lenen van de collectie uit Japan.

Bibliotheekmedewerkers kunnen ook contact opnemen met Emilie Bettega (Chargée de mission internationale Bibliothèque Nationale de France) via emilie.bettega@bnf.fr, of Yuko Nagano (Assistant Director, Resources and Information Division, International Library of Children’s Literature, National Diet Library, Japan) via y-nagano@ndl.go.jp.

Tien titels namens BoekStart

Jeugdspecialisten van Nederlandse bibliotheken leverden samen met het landelijk team van het leesbevorderingsprogramma BoekStart de volgende titels aan voor de nieuwe editie van The World Through Picture Books:

  1. Het lammetje dat een varken is van Pim Lammers en Milja Praagman (illustrator)
  2. Kikker is Kikker van Max Velthuijs
  3. We hebben er een geitje bij! van Marjet Huiberts en Iris Deppe (illustrator)
  4. Spelen tot het donker wordt van Hans & Monique Hagen en Marit Törnqvist (illustrator)
  5. Vosje van Edward van de Vendel en Marije Tolman (illustrator)
  6. Boer Boris gaat naar zee van Ted van Lieshout en Philip Hopman (illustrator)
  7. Kom uit die kraan!! van Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad (illustrator)
  8. Prinses Arabella is jarig van Mylo Freeman
  9. Sneeuwwitje breit een monster van Annemarie van Haeringen
  10. Alfabet van Charlotte Dematons
Drie covers van Nederlandse prentenboeken die in de 3e editie staan van The World Through Picture Books

BoekStart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief bij BoekStart  betrokken.

Trefwoorden