16 september 2022

Op het Young Adult festival BoekTok Live in het Literatuurmuseum zijn zojuist de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2022 bekendgemaakt. Schrijver en BoekTokker Kluun reikte de prijs in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig uit aan Tom De Cock voor Lily (Pelckmans) en aan Abi Daré als winnaar in de categorie Vertaald met haar boek Het meisje met de luidende stem (Signatuur), vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen. Een jongerenjury koos deze twee titels, nadat eerder een jury van volwassenen een shortlist opstelde. Voor beide winnende boeken is er een cheque ter waarde van 2500 euro.

De jongerenjury zegt het volgende over Lily: ‘Lily is een personage waarin we ons goed konden inleven.

Er worden belangrijke onderwerpen behandeld in dit boek. […] De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en het boek is dan ook erg spannend. Dit alles maakte dat wij dit een winnaar vonden en wij hopen dat jij ook veel plezier aan dit boek zult beleven’.

‘In Het meisje met de luide stem zitten vele verrassende wendingen en sommige verhaallijnen zijn zo onverwacht dat we gedurende het hele boek geboeid bleven. Daarbij leest het boek ontzettend gemakkelijk en snel weg, zowel door de schrijfstijl als door de boeiende verhaallijn. Het meisje met de luidende stem is een prachtig boek, over thema’s die gehoord moeten worden’, vertelt de jongerenjury over dit boek.

Lees hier het hele juryrapport.

Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Jongeren geven aan wel te willen lezen, maar geen idee te hebben welk boek ze moeten kiezen. Met de prijs worden jongeren geholpen een boek te vinden waar ze leesplezier aan beleven, omdat het lezen van boeken het leven van jongeren enorm kan verrijken. Vorig jaar won Confrontaties van Simone Atangana Bekono (Lebowski) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys en vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Luitingh-Sijthoff) in de categorie Vertaald. De jury van volwassenen,  die de shortlist samenstelde,  bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Jacky Hitzert, John Schrijnemakers, Esther Heurter en Mark Bakker. Deze bibliothecaris, boekhandelaar, trainer en docenten zijn alle vijf echte leesbevorderaars. De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalde, bestaat uit: voorzitter Bruno Beeke (16 jaar), Yente Zomerplaag (18 jaar), Paris Duivenvoorden (16 jaar), Lieke Vos (16 jaar) en de tweelingzussen Danique en Rosalie De Jong (17 jaar).

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig waren naast Lily van Tom De Cock (Pelckmans) de volgende vier titels genomineerd: Centaur van Chris Polanen (Lebowski), De afwijking van Dries Muus (Ambo Anthos), Stenen eten van Koen Caris (Atlas Contact) en Zonder titel van Erna Sassen (Leopold). Naast Het meisje met de luidende stem van Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen (Signatuur) maakten in de categorie Vertaald deze boeken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren: De Godden broers van Meg Rosoff, vertaald door Jenny de Jonge (Luitingh-Sijthoff), De overlevenden van Alex Schulman, vertaald door Angélique de Kroon (De Bezige Bij), Het onzichtbare leven van Addie LaRue van  V.E. Schwab, vertaald door Merel Leene (Boekerij) en Zeis van  Neal Shusterman, vertaald door Lydia Meeder (Pelckmans / Blossom Books)

Over winnend boek Lily en auteur Tom De Cock

Synposis

Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd. Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een knettergek avontuur om zijn hart (en zijn lippen) te veroveren. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zal zetten. Een meisje dat alles heeft, geeft haar prinsessenleventje op voor de liefde. Ze krijgt er een verpletterende verantwoordelijkheid voor in de plaats.

Biografie

Tom De Cock is constant verbaasd, en geïnteresseerd in letterlijk alles. De voorbije tien jaar werkte hij achter de schermen aan de meest uiteenlopende programma’s en in 2009 stond hij mee aan de wieg van jongerenzender MNM. In 2020 nam hij afscheid van de zender en sindsdien richt hij zijn pijlen op boeken, televisie en podcasts. Lily is zijn veelbelovend debuut voor +11-jarigen.

Over het winnende boek Het meisje met de luidende stem en Abi Daré

Synposis

Krachtige roman, verteld in de onvergetelijke stem van de jonge Nigeriaanse Adunni die vastbesloten is voor haar dromen te vechten. Adunni, die opgroeit in een arm Nigeriaans plattelandsdorp, weet wat ze wil: onderwijs. Dit is, zo heeft haar moeder haar verteld, de enige manier om een ‘luidende stem’ te krijgen: het vermogen om voor jezelf op te komen. Maar als Adunni’s moeder overlijdt, verkoopt haar vader haar in plaats daarvan als bruid aan een oude taxichauffeur. Ondanks de schijnbaar onoverkomelijke obstakels op haar pad geeft Adunni de hoop op een betere toekomst nooit op. Het meisje met de luidende stem is een krachtige, ontroerende debuutroman, verteld in de onvergetelijke stem van een jonge Nigeriaanse vrouw die vastbesloten is om gehoord te worden, om haar eigen toekomst te bepalen.

Biografie

Abi Daré groeide op in Lagos, Nigeria en woont nu al ruim achttien jaar in het Verenigd Koninkrijk. Ze studeerde rechten en behaalde twee masters. Met haar debuutroman Het meisje met de luidende stem won ze The Bath Novel Award. Daré woont in Essex met haar man en twee dochters, die haar inspireerden deze roman te schrijven.

Boekenweek van Jongeren

BoekTok Live is de start van de Boekenweek van Jongeren. Tot en met 25 september kunnen jongeren via school, de boekhandel of de bibliotheek nu gratis 3PAK bemachtigen: een bundel met korte verhalen van Chinouk Thijssen en Daan Heerma van Voss en gedichten van Gershwin Bonevacia. 3PAK is ook beschikbaar als e-book via de jeugdbibliotheek.nl en als luisterboek via Storytel in samenwerking met CJP. Uiteraard waren de drie auteurs ook aanwezig bij het evenement om lezers te ontmoeten en handtekeningen uit te delen. Door middel van BoekTok Live, de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 jaar tijdens de Boekenweek van Jongeren geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. Boeken die écht bij ze passen, via plekken waar jongeren zelf te vinden zijn.

Tentoonstelling Back Street

Het Young Adult festival BoekTok Live markeert ook de opening van de tentoonstelling Back Street van het Literatuurmuseum. In de nieuwe tentoonstelling Back Street ontdekken, beleven en maken jongeren verhalen om zo de kracht van literatuur te ervaren. Zij gokken op literaire verhalen in het casino, maken kennis met hedendaagse schrijvers in de Gym, leren verleiden met taal in de Limousine of geven zich bloot in het spel de Tattoo Shop.

Tijdens BoekTok Live werden 3PAK-auteurs Chinouk Thijssen, Gershwin Bonevacia en Daan Heerma van Voss geïnterviewd. Daarnaast waren er schrijversoptredens van onder anderen de buitenlandse en populaire auteur V.E. Schwab en Nederlandse favorieten zoals Elten Kiene, Khalid Boudou en Margje Woodrow. Uiteraard werd er ook live BoekTok bedreven, Kluun gaf een workshop BoekTok, populaire BoekTokkers Soraya Riem (@sorayariem.psd) en Noah de Campos Neto (@jetweedevader) liepen rond en er  konden foto’s en filmpjes gemaakt worden bij de BoekTok-selfiewand.

Partners Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent en Taalblokken van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, Koninklijke Bibliotheek, Stichting De Versterking, Fonds 21 en de deelnemers van de VriendenLoterij.