23 maart 2023

De achttiende editie van de Dag van de Literatuur is officieel geopend door staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu. In een vraaggesprek met presentator Özcan Akyol benadrukt zij het belang van lezen: “Lezen is de beste investering in jezelf: je leert beter praten, scherper denken, je prikkelt je fantasie en je leert jezelf kennen. Je gaat er je leven lang plezier van hebben.

Fotograaf: Marco de Swart

Vervolgens namen Adriaan van Dis, gast van het eerste uur, en nieuwkomer Suzanne Krijger het, onder luid applaus van de jongeren, tegen elkaar op in een poetry slam. Daarin daagden ze elkaar, al improviserend, uit over actuele onderwerpen, zoals het gebruik en de afleiding van social media, prestatiedruk en gendergelijkheid. Van Dis: “Je moet je harnassen en je moet je energie kwijt. Dat doe je door een stapje terug te doen. Dat doe je door het lezen van een boek.”

Na de opening is de staatssecretaris in gesprek gegaan met auteur Connie Palmen, dichter Ellen Deckwitz en spoken word-artiest Gershwin Bonevacia. Met hen sprak zij over de rol van boeken in hun leven en, in het kader van de uitbreiding van gemeentelijke bibliotheekvoorzieningen, over de betekenis van de bibliotheek voor hen.

3.500 bezoekers

Bijna 3.500 leerlingen en hun docenten uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo zijn vandaag aanwezig bij dit unieke literatuurfestival in de Doelen in Rotterdam. Het programma is multidisciplinair: ze maken kennis met 29 auteurs, zoals Abdelkader Benali, Gershwin Bonevacia, Hanna Bervoets, Ronald Giphart, Sholeh Rezazadeh en Splinter Chabot.

Daarnaast bieden de 70 programmaonderdelen muziekoptredens, cabaret, theater en film, waarbij literatuur steeds weer het centrale thema is. Zo is er een Boek, Film & Theater-programma, waarbij met film- en theatermakers de transformatie van boeken naar scenario’s worden besproken. Daarnaast volgen de leerlingen workshops over spoken word, poëzie, korte verhalen en BookTok.

Samen lezers maken

De Dag van de Literatuur is het langstlopende programma van Passionate Bulkboek, de landelijke stichting voor leesbevordering onder jongeren. Al in 1989 werd de eerste editie georganiseerd en sindsdien is dit festival niet meer weg te denken uit het literair-educatieve veld. Tijdens de Dag van de Literatuur wil de organisatie ervoor zorgen dat de jongeren geënthousiasmeerd worden om vaker een boek te pakken, zich op andere manieren te verdiepen in literatuur en zelf aan de slag te gaan met woordkunst.

De volgende editie van dit literatuurfestival vindt plaats in 2025. Het eerstvolgende evenement op het gebied van leesbevordering, dat Passionate Bulkboek organiseert, is de Dag van de Jonge Jury op 7 juni in Utrecht. Deze dag wordt voorafgegaan aan een educatief traject en een stemperiode, waarin jongeren van 12 tot en met 15 jaar kunnen stemmen op hun favoriete jeugdboek uit 2022.