24 mei 2018

Voor de vijfentwintigste keer werd op landelijke niveau De Nationale Voorleeswedstrijd georganiseerd voor de hoogste klassen van de basisschool. In een zinderende landelijke finale in een volle Schouwburg Amstelveen streden twaalf finalisten om de titel.

De Nationale Voorleeskampioen 2018 is Sarah van Pruissen (12) uit Zwolle

Op woensdag 23 mei 2018 werd Sarah van Pruissen (12) uit Zwolle (provincie Overijssel) door de vakjury uitgekozen tot winnaar van de landelijke finale. Sarah mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2018 noemen. Sarah was blij en overrompeld: “Ik had het niet verwacht, er zaten zoveel goeie bij!“, zo zei zij vlak na de verkiezing. Voor een volle Schouwburg Amstelveen las Sarah voor uit De avonturen van Max Kruimel: Superheld op sokken van Rachel Renée Russel.

Naast Sarah wisten ook Veerle van der Brug (11) uit Amersfoort en Pieter van Aalst (11) uit Leeuwarden een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “We zijn blij en verrast over de rust en zelfverzekerdheid van de kinderen op het podium,” zo zei juryvoorzitter Monique Hagen.

In totaal deden er dit jaar 3500 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. 

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool en vond dit jaar voor de vijfentwintigste keer plaats. In deze vijfentwintig jaar deden ongeveer anderhalf miljoen kinderen mee als voorlezen of als luisteraar. Duizenden scholen hebben De Nationale Voorleeswedstrijd omarmd als leesbevorderend project voor groep zeven en acht. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheken.

Doelgroep(en)