29 juni 2018

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Kinderen die opgroeien in gezinnen met een laaggeletterde ouder presteren minder goed op school en lopen een verhoogd risico om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden. Tijdens de Week van de Alfabetisering van 3-9 september vraagt Stichting Lezen & Schrijven samen met Stichting Lezen aandacht voor deze problematiek. Zo komt er een speciale editie van de dichtbundel DICHTER en kunnen klassen met een gedicht een uitje winnen naar de Efteling.

Speciale DICHTER

Stichting Lezen & Schrijven en Uitgeverij Plint hebben een speciale editie van de dichtbundel DICHTER uitgegeven met gedichten die allemaal in het teken staan van (laag)geletterdheid. Doel is om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en het taboe op het onderwerp te doorbreken. Aan de dichtbundel werken een 30-tal bekende dichters mee, zoals Gouden Griffel winnares Bette Westera, Derek Otte en Annemarie van den Brink. Met illustraties van onder andere Job van Gelder.

Doe mee aan de Week van de Alfabetisering

Er is meer aandacht nodig om meer mensen bewust te maken van laaggeletterdheid, ook in hun eigen omgeving. De Week van de Alfabetisering helpt daarbij, doordat iedereen tegelijkertijd taal- en rekenactiviteiten organiseert en deelt, met veel media-aandacht voor het onderwerp.

Scholen kunnen als activiteit bijvoorbeeld een sponsorloop met kinderen of een boekenmarkt voor ouders organiseren. Of ze plannen in de campagneweek een voorleesmiddag. Zo kunnen leerkrachten gedichten voorlezen uit DICHTER, hierover met de kinderen in gesprek gaan en/of hierover een kleine expositie maken.

Alle organisaties die hun activiteiten aanmelden, ontvangen een actiepakket met een gratis exemplaar van deze DICHTER.

Win een klassenuitje naar de Efteling!

Op school kunnen leerlingen niet alleen gedichten lezen over (laag)geletterdheid, maar ook zelf gedichten schrijven. Als een klas tijdens de Week van de Alfabetisering een gedicht over laaggeletterdheid instuurt, maken de leerlingen kans op een klassenuitje naar de Efteling!

Doelgroep(en)