Jørgen Koopmanschap
1 oktober 2021
Renze Klamer (links) leest voor, met op de achtergrond een tv met het campagnebeeld.
Renze Klamer leest voor tijdens de Nationale Voorleeslunch. Foto: Jørgen Koopmanschap.

Naast burgemeesters, wethouders, scholieren en andere vrijwilligers lazen ook bekende Nederlanders als Martine van Os, Sergio Vyent, Francis van Broekhuizen, Renze Klamer en Edson da Graça voor. Mensje van Keulen, schrijver van het Nationale Voorleeslunchverhaal, las haar verhaal zelf voor bij Omroep MAX op NPO 1. Zo konden ook ouderen die aan huis gebonden zijn meegenieten van dit nationale evenement.

Het is de tweede keer dat het Voorleeslunchverhaal werd voorgelezen op televisie. Het leverde opnieuw unieke televisie op, waarbij ruim vijftien minuten lang werd voorgelezen. 

Nationale Voorleeslunch

De Leescoalitie wil met het organiseren van de Nationale Voorleeslunch laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is voor ouderen, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Het voorlezen van verhalen geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Zo kan het een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. 

Mensje van Keulen

Speciaal voor de gelegenheid schreef Mensje van Keulen het verhaal Altijd wat. In dit verhaal, dat vandaag in zijn geheel gepubliceerd​ is in dagblad Trouw, staat de vriendschap van Annie en Louise centraal. De twee dames, die elkaar al jarenlang kennen, lopen tegen een probleem in hun vriendschap aan. Louise zoekt toenadering en nodigt haar vriendin uit voor een overnachting aan de kust.

Passend Lezen

Om ervoor te zorgen dat ouderen die moeite hebben met lezen door een leesbeperking het hele jaar door toegang hebben tot verhalen, is er de Bibliotheekservice Passend Lezen. Dit is een bibliotheek vol gesproken boeken, kranten en tijdschriften. De collectie bevat ruim 83.000 gesproken boeken, 1000 hoorspelen en 190 hoorcolleges, maar ook grootletter en braille, en bijna alle landelijke en regionale dagbladen.

De Leescoalitie

De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds. Met steun van de Postcode Loterij werkt de Leescoalitie aan het versterken van de leescultuur in Nederland.