6 juni 2018

De Prijs van de Jonge Jury 2018 gaat naar het boek ‘Pijn’ van Mel Wallis de Vries en werd uitgereikt tijdens de feestelijke Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg te Utrecht. In totaal stemden ruim dertienduizend jongeren – nog iets meer dan vorig jaar – op hun favoriete jeugdtitels uit 2017.

Mel Wallis de Vries met trofee, het winnende boek en bloemen in haar handen.

Prijs van de Jonge Jury

De Jonge Jury is het grootste leesbevorderingsproject voor leerlingen tussen de twaalf en zestien jaar uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ook deze zeventiende editie werden de jongeren uitgedaagd om de elf Leestips van het Jonge Jury Boekgenootschap te lezen, om vervolgens op hun favoriete jeugdtitel(s) te stemmen. De drie boeken met de meeste stemmen kwamen in aanmerking voor de Prijs van de Jonge Jury. Naast Pijn van Mel Wallis de Vries waren ook Afgesloten van Natasza Tardio en Piratenzoon van Rob Ruggenberg genomineerd.
De kanshebbers voor de Jonge Jury Debuutprijs 2018 waren Dertiendagh (Maria Postema en Maarten Bruns), Te waar om mooi te zijn (Roxanne Wellens) en Voorlopers (Mirjam Hildebrand).

Uiteindelijk kwam Voorlopers als winnaar uit de bus en nam debutant Mirjam Hildebrand haar prijs in ontvangst. Maar niet alleen auteurs vielen in de prijzen. Zo wonnen veertig leerlingen van de RSG Pantarijn uit Wageningen een vipbehandeling tijdens de Dag van de Jonge Jury.

Dag van de Jonge Jury

De Prijs van de Jonge Jury werd uitgereikt tijdens de Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg te Utrecht. Tijdens deze dag gingen leerlingen in gesprek met auteurs, volgden zij workshops en konden zij genieten van culturele activiteiten en uiteenlopende optredens van Melissa Lopes, dansgroep Furious Flow en Kaj van der Voort, die bekend werd met de boyband B-Brave. Ook dit jaar was de prijsuitreiking te volgen via een livestream, waardoor onder meer de G.K. van Hogendorpschool uit Rotterdam vanuit het klaslokaal de dag mee kon maken. Deze uitzending is ook nog steeds terug te kijken op de website van de Jonge Jury.

De Jonge Jury is het grootste leesbevorderingsproject voor jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen samen met scholen, bibliotheken en boekhandels ervoor zorgen dat jongeren met plezier lezen en dat ze een mening leren vormen over de boeken die ze lezen.

Trefwoorden