15 februari 2019

Op Valentijnsdag wordt op veel middelbare scholen de liefde gevierd. Hierbij ligt het accent vaak op de liefde tussen een jongen en een meisje, maar lang niet iedere leerling herkent zichzelf hierin. Dat LHBTI-leerlingen het vaak zwaar hebben op school, bleek onlangs opnieuw uit onderzoek van COC Nederland in samenwerking met Colombia University. Een manier om hier iets aan de doen, is door in lessen meer aandacht te besteden aan queer rolmodellen in sport, geschiedenis en literatuur.

Daarom lanceren de Leescoalitie en COC Nederland op donderdag 14 februari een zogenaamde paarse literatuurlijst op queerboeken.nl. Tegelijkertijd start de verkiezing van het Beste Queer Fragment, waarbij lezers mogen stemmen op de mooiste liefdesscènes uit de queer literatuur, gekozen door Tim den Besten, Özcan Akyol, Rik van de Westelaken, Sherida Spitse en Valentijn De Hingh.

Lancering queerboeken.nl met verkiezing Beste Queer Fragment
Met Tim den Besten, Özcan Akyol, Rik van de Westelaken, Sherida Spitse en Valentijn De Hingh

De fragmenten met inleidingen van de vijf BN’ers zijn gebundeld in een boekje met voorwoord van Arthur Japin, dat op Valentijnsdag in een oplage van 15.000 exemplaren wordt uitgedeeld op middelbare scholen in heel Nederland. Japin: “Want wie je ook bent, wat je ook voelt en wie je ook liefhebt, het is fijn om te lezen over mensen zoals jijzelf, maar het is misschien nog wel belangrijker om te lezen over het leven van anderen, over dingen die je zelf niet meemaakt of die jij persoonlijk anders voelt. (..) Dat begrip voor anderen, anders op welke manier dan ook, is in onze tijd harder nodig dan ooit.”

Het initiatief wordt ondersteund door minister Van Engelshoven, die op 14 februari online een Valentijnsboodschap uit zal spreken. Aansluitend worden op scholen door heel Nederland de bundels met queerfragmenten uitgedeeld door GSA’s (Gender and Sexuality Alliances). Dit zijn door de COC gesteunde groepen leerlingen die op hun school ernaar streven dat iedereen op die school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze (willen) zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Vanaf dat moment kan er via queerboeken.nl gestemd worden op het mooiste fragment uit de queer literatuur.

De Leescoalitie is een samenwerking tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. 

COC Nederland komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). Zij zetten zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s. Zie ook coc.nl.