1 oktober 2015

BN’ers, burgemeesters en wethouders lezen voor op Internationale Dag van de Ouderen

Willeke Alberti las voor in de Stichtse Hof te Laren © Daan Faber

Vandaag werd tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Onder anderen Willeke Alberti, Johnny Kraaijkamp, Dieuwertje Blok en Gerdi Verbeet lazen voor in zorginstellingen en Bibliotheken door het hele land. Ook talloze burgemeesters, wethouders, schrijvers, Voorleeskampioenen, studenten en andere vrijwilligers deden mee aan dit feestelijke evenement in het kader van Internationale Dag van de Ouderen. De Leescoalitie wil samen met de Bibliotheken door het organiseren van een Voorleeslunch voor ouderen laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

De Verenigde Naties hebben 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen. Thema’s die op deze dag centraal staan, zijn onder meer de kwaliteit van ouderenzorg, maar ook uitsluiting en eenzaamheid. Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. De Leescoalitie hoopt dat de Nationale Voorleeslunch, die dit jaar voor de derde keer werd georganiseerd, mensen aanzet tot vaker voorlezen, juist ook aan ouderen.

Dit jaar lazen alle voorlezers voor het eerst het Nationale Voorleeslunchverhaal voor, speciaal voor deze dag geschreven door schrijfster Marjan Berk, getiteld Mijn oma.

Ook organiseerden zo’n 100 bibliotheken en zorginstellingen door het land Voorleeslunches met lokale bekendheden. Kijk voor een compleet overzicht op www.nationalevoorleeslunch.nl/locaties.

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging Openbare Bibliotheken. De Voorleeslunch wordt mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion.

Website: Nationale Voorleeslunch