23 mei 2023

Duizenden stemmen zijn uitgebracht voor de Prijs van de Jonge Jury 2023, die op 7 juni wordt uitgereikt in TivoliVredenburg. Via een online module konden jongeren van 12 tot en met 15 jaar op hun favoriete boek stemmen. Daarbij hadden ze keuze uit de 113 origineel Nederlandstalige jeugdboeken die in 2022 zijn uitgebracht. Dit zijn de drie kanshebbers voor de jeugdboekenprijs op volgorde van boektitel: Game on (Cis Meijer), Geen Weg Terug (Elvin Post) en Huisje 13 (Elin Meijnen).

Uitreiking Prijs van de Jonge Jury

Bijna duizend onderbouwleerlingen uit Nederland en Vlaanderen bezoeken de Dag van de Jonge Jury op 7 juni in Utrecht. Tijdens deze feestelijke slotdag ontvangt de auteur van het boek met de meeste stemmen de Prijs van de Jonge Jury 2023. Voorafgaand aan de prijsuitreiking ontmoeten de leerlingen hun favoriete jeugdboekenauteurs, gaan met hen in gesprek en laten hun boek(en) signeren. Daarnaast volgen zij workshops en verzorgen TIJN en dansgroep Furious Flow prikkelende optredens.

Grootste leesbevorderingsprogramma

In de aanloop naar de Dag van de Jonge Jury hebben 381 Nederlandse middelbare scholen meegedaan aan het lesprogramma van de Jonge Jury. Dit is het grootste leesbevorderingsprogramma voor jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Bij deelname ontvangen docenten kosteloos lesmateriaal en worden leerlingen aan de hand van interactieve opdrachten aan het denken gezet over de boeken die ze lezen. De Jonge Jury is erop gericht om jongeren aan het begin van hun middelbareschoolcarrière uit te dagen om fictie te lezen. Passionate Bulkboek en Stichting Lezen zetten zich samen met scholen, bibliotheken en boekhandels in om het leesplezier onder jongeren te vergroten en om hen een mening te leren vormen over de boeken die zij lezen.

Trefwoorden