10 oktober 2022

Vijf bijzondere babyboekjes zijn genomineerd voor de verkiezing BoekStart Babyboekje van het Jaar. Dat maakte de jury onder voorzitterschap van actrice, zangeres en presentatrice Marlijn Weerdenburg bekend. Vanaf 7 oktober kunnen ouders, grootouders en pedagogisch medewerkers in Nederland en Vlaanderen stemmen op hun favoriet. Het boekje met de meeste publieksstemmen uit beide landen wordt op 9 november uitgeroepen tot BoekStart Babyboekje van het Jaar 2022.

BoekStart Babyboekje van het Jaar is een publieksprijs: het publiek beslist welke van de vijf boeken op de shortlist de winnaar wordt. Stemmen kan via www.babyboekjevanhetjaar.nl. De jury koos uit alle babyboekjes die zijn verschenen in de afgelopen twee jaar deze titels. Wilde dieren spelen opvallend vaak een hoofdrol.

  • Baby ziet… kleuren en vormen!, Hervé Tullet (Oogappel/Standaard Uitgeverij)
  • BORA Jungle, Deborah van de Leijgraaf (Uitgeverij Ploegsma)
  • Hey Baby, kijk! – een knuffelboek, Laura van Bouchout & Eva Mouton (Davidsfonds Infodok/Standaard Uitgeverij)
  • Tijger, waar ben je?, Ingela P Arrhenius (Gottmer)
  • Waar ben je, Olifant?, Rachel Hare & Ellen Hosmar (Veltman Uitgevers)

Naast juryvoorzitter Marlijn Weerdenburg bestaat de jury uit Hilde Tholen (hoofdredacteur Ouders van Nu), Inge Umans (recensent en leesbevorderaar), Rubén Rodriguez (boekverkoper en kinderboekenspecialist) en Angelo Harbeek (leesconsulent).

BoekStart Babyboekje

Deze boekenprijs voor de allerjongste kinderen (0-1,5 jaar) werd in 2013 voor het eerst uitgereikt. Doel van de verkiezing is om uitgevers te stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Ook wil de prijs (groot)ouders en medewerkers in de kinderopvang inspireren en helpen bij het kiezen van goede babyboekjes. De verkiezing BoekStart Babyboekje van het Jaar 2022 is een campagne van Stichting Lezen en Iedereen Leest Vlaanderen, in samenwerking met Ouders van Nu.

BoekStart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt in Nederland vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief bij BoekStart betrokken.

In Vlaanderen wordt het programma, met de naam Boekstart, georganiseerd door Iedereen Leest. Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstart-boodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek.

Trefwoorden