8 juli 2022

De nieuwe leescoaches zijn bekend. Dorentina, Phi Nguyen en Shirma Rouse doen mee aan alweer de twaalfde editie van De Weddenschap.

Leescoach Dorentina is zangeres en vlogster. Haar debuutalbum Beuaty and the Beast bracht ze uit samen met haar man en rapper Kosso. “Vroeger zag ik mijn ouders altijd lezen tijdens onze vakanties. Daardoor ben ik ook gaan lezen. Ik kom uit Albanië en ben opgegroeid in Duitsland. Nederlands is mijn tweede taal. Ik doe mee aan De Weddenschap omdat ik mijn Nederlands verder wil ontwikkelen. Ik hou van gedichten en van thrillers.”

Leescoach Phi Nguyen is acteur en theatermaker en bekend van o.a het populaire personage Ping Ping uit het met Gouden Kalf bekroonde film Bon Bini Holland I en II. “Ik las vroeger graag artikelen en korte verhalen. Ik hou van biografieën en korte verhalen. Door mijn werk ben ik ook veel teksten gaan lezen. Lezen kan je niet fout doen. Lezen geeft plezier en je leert over het leven.”

Leescoach Shirma Rouse, ook wel de Dutch Queen of Soul genoemd is een veelgevraagd zangeres en vocal coach. Ik kon al lezen toen ik vier was. Ik lees heel veel, mijn moeder is ook een extreme lezer en mijn tante bibliothecaris. Ik heb als kind haar hele bibliotheek uit gelezen. De Weddenschap is belangrijk; je haalt kracht uit kennis en lezen is belangrijk is voor je ontwikkeling.

De Weddenschap maakt gebruik van leescoaches. De aftrap start met een film waarin de leerlingen en studenten kennis met de leescoaches en de boeken die zij gaan lezen. Gedurende de campagne delen de leescoaches boekenvlogs met hun ervaringen over lezen. De vlogs zijn bedoeld als aanleiding om in de klas over boeken te praten. De docent en leesconsulent zijn de belangrijkste leescoach. Zij delen boekentiplijsten in het digitale klaslokaal van De Weddenschap.

Meer over De Weddenschap lees je op de projectpagina.