4 november 2019

Dit jaar is Borealis van Marloes Morshuis (Lemniscaat) het cadeau van de Bibliotheek voor de campagne Nederland Leest Junior. In deze campagne, die loopt van 1 t/m 30 november, staat het thema Duurzaamheid centraal. Borealis zal verspreid worden onder schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2. Zij worden uitgenodigd om te lezen én te praten over duurzaamheid.

Borealis van Marloes Morshuis

In Borealis worden kinderen van over de hele wereld ontvoerd en naar een geheime locatie in Alaska gebracht. Daar, in de ijzige kou, worden de ‘uitverkorenen’ opgeleid om een dreigende klimaatramp te overleven. Na het lezen van dit spannende verhaal over klimaatverandering zal het gesprek over duurzaamheid in de klas makkelijk op gang komen.

Discussiëren over duurzaamheid

In samenwerking met Discussiëren Kun Je Leren (DKJL) is er een debatles ontwikkeld bij het boek Borealis. Aan de hand van het boek gaan leerlingen met elkaar in discussie over duurzaamheid. In het lesmateriaal wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een debat organiseert. De les sluit aan bij de kerndoelen basisonderwijs, 21st century skills en referentieniveaus mondelinge taalvaardigheid. De les kan gegeven worden ter vervanging van een methodeles.

Nederland Leest Junior

Sinds 2016 heeft de landelijke campagne Nederland Leest ook een junioreditie voor kinderen van 10 – 14 jaar. Het (les)materiaal bij de campagne verschijnt in samenwerking met de Bibliotheek op school.