17 november 2020

De hele maand oktober 2020 konden (groot)ouders en pedagogisch medewerkers stemmen op hun favoriete babyboekje uit een shortlist van vijf titels. Deze editie heeft een record aantal mensen hun stem uitgebracht. Na een spannende stemperiode is de winnaar Mijn tuin van Marion Billet van uitgeverij Clavis geworden. Het komende jaar is dit boekje het BoekStart Babyboekje van het Jaar! Dat heeft Lees voort!-ambassadeur Karin Bloemen vandaag bekendgemaakt.

Over het winnende boekje schreef de vakjury: ‘Jonge kinderen verkennen de wereld met hun zintuigen. In dit bijzondere boekje kunnen ze de dieren en objecten niet alleen zien én horen, maar ook voelen!’ Bekijk hier de video van de bekendmaking.

Met de verkiezing van het BoekStart Babyboekje van het Jaar wil Stichting Lezen (groot)ouders en medewerkers van de kinderopvang een leidraad bieden bij het kiezen van goede babyboekjes. Ook willen we uitgevers stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Het is de vierde keer dat deze boekenprijs voor de allerjongste categorie (0-1,5 jaar) werd uitgereikt.

Shortlist en jury

Op de shortlist stonden naast Mijn tuin van Marion Billet (Clavis) de volgende titels: Baby ziet… Bloemen! van Hervé Tullet (Uitgeverij Oogappel) BORA; Knuffelboekje In het water van Deborah van de Leijgraaf (Uitgeverij Ploegsma); Kiekeboe zon van Ingela P. Arrhenius (Uitgeverij Gottmer); Wee Gallery – Wie speelt er in het water? van Surya Sajnani (Uitgeverij Ploegsma).

De vakjury die de shortlist heeft samengesteld bestond uit Tischa Neve (kinderpsycholoog), Hilde Tholen (hoofdredacteur Ouders van Nu), Rubén Rodriguez da Silva (boekverkoper en kinderboekenspecialist bij Boekhandel Los), Rian Koopman (leesconsulent Bibliotheek Kennemerwaard) en Karin Bloemen (cabaretière, zangeres en ambassadeur van Lees voort!)

BoekStart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; bijna alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. Zie voor meer informatie www.boekstart.nl.

Het filmpje waarin Karin Bloemen het winnende boekje bekendmaakt is te zien via: https://vimeo.com/479914972/47f4e7e713

Lees meer over het winnende BoekStart Babyboekje van het Jaar op boekstart.nl.
 

Trefwoorden