5 juni 2021
Nationale voorleeslunch vrijdag 1 oktober. Tkest links in button 'Met een verhaal van Mensje Keulen'". Rechts een foto van Mensje.

Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Mensje van Keulen. Dat is zojuist bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Van Keulen leest het verhaal op vrijdag 1 oktober, Nationale Ouderendag, zelf voor bij Omroep MAX op NPO1. Ook andere bekende en onbekende Nederlanders lezen die dag het verhaal voor aan ouderen in zorginstellingen, bibliotheken. Zo wil de Leescoalitie ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen op Ouderendag kunnen genieten van een mooi verhaal.

De Nationale Voorleeslunch, die dit jaar voor de negende keer plaatsvindt, laat zien dat voorlezen ook voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen.

Toegankelijk voor iedereen

Dankzij Omroep MAX wordt het Voorleeslunchverhaal dit jaar wederom op Nationale Ouderendag uitgezonden op NPO1. Zo kunnen ook ouderen die aan huis gebonden zijn zich laten voorlezen door Mensje van Keulen. Ook zullen bekende en onbekende Nederlanders op 1 oktober ouderen voorlezen in bibliotheken, zorginstellingen en buurthuizen. Instellingen die een Voorleeslunch willen organiseren kunnen hiervoor een gratis toolkit aanvragen bij de Leescoalitie. Ook krijgen zij dan t.z.t het Voorleeslunchverhaal toegezonden.

Mensje van Keulen

Mensje van Keulen (1946) debuteerde op jonge leeftijd met de inmiddels klassieke roman Bleekers zomer. Sindsdien schreef ze meerdere romans, verhalen, gedichten, kronieken, dagboeken enjeugdboeken, vielen haar nominaties op long- en shortlists te beurt en ontving ze voor haar oeuvrede Annie Romeinprijs, de Charlotte Köhler Prijs en de Constantijn Huygens-prijs. Haar verhalenbundel ‘Ik moet u echt iets zeggen’ (2020) werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Ditjaar viert ze haar 50-jarig schrijverschap en verschijnt haar nieuwe boek Het kattentheater. Mensjevan Keulen is de zesde schrijver op rij die het Nationale Voorleeslunchverhaal schrijft. Haarvoorgangers zijn Kees van Kooten (2020), Maarten Spanjer (2019), Yvonne Keuls (2018), Vonne vander Meer (2017), Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015).

De Nationale Voorleeslunch

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Sinds 2013 werken bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen door het hele land samen om op Nationale Ouderendag een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Op alle deelnemende locaties wordt daarbij het Nationale Voorleeslunchverhaal voorgelezen. Tijdens eerdere edities lazen onder anderen Nico Dijkshoorn, Ruben Nicolai, Eva Jinek, Gerard Joling, Willeke Alberti en Dieuwertje Blok voor.

De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds. Sinds 2019 helpt de VriendenLoterij de Leescoalitie om de leescultuur in Nederland te versterken.