19 september 2022

Dit najaar start de vijfde editie van de verkiezing van het BoekStart Babyboekje van het Jaar. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van actrice, zangeres & presentatrice Marlijn Weerdenburg, selecteert de vijf beste boekjes uit het totale aanbod van babyboekjes van de afgelopen twee jaar. Welke van deze vijf boeken de winnaar wordt, beslist het publiek. Het boekje dat de meeste publieksstemmen krijgt, wordt 9 november uitgeroepen tot het BoekStart Babyboekje 2022.

Naast juryvoorzitter Marlijn Weerdenburg bestaat de jury uit Hilde Tholen (hoofdredacteur Ouders van Nu), Inge Umans (recensent en leesbevorderaar), Rubén Rodriguez (boekverkoper en kinderboekenspecialist) en Angelo Harbeek (bibliothecaris).

BoekStart Babyboekje

Deze boekenprijs voor de allerjongste kinderen (0-1,5 jaar) werd in 2013 voor het eerst uitgereikt. Doel van de verkiezing is om uitgevers te stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Ook wil de prijs (groot)ouders en medewerkers in de kinderopvang inspireren en helpen bij het kiezen van goede babyboekjes.

BoekStart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt in Nederland vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief bij BoekStart betrokken.

In Vlaanderen wordt het programma, met de naam Boekstart, georganiseerd door Iedereen Leest. Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstart-boodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek.