22 januari 2019

Op woensdag 15 mei houdt Marjolijn Hof (1956) de 20e Annie M.G. Schmidtlezing 2019. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag zal ze haar visie geven op actuele ontwikkelingen in de kinder- en jeugdliteratuur. De titel van haar lezing wordt later bekendgemaakt.

Voordat Marjolijn Hof zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte ze bijna twintig jaar als jeugdbibliothecaris. In 1999 debuteerde ze met De bloem van de buurt. Na diverse prenten- en peuterboeken verscheen in 2006 haar eerste jeugdroman, Een kleine kans, die bekroond werd met de Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Prijs van de Jonge Lezer, en onder de titel Patatje Oorlog werd verfilmd. In 2014 kreeg ze de Woutertje Pieterse Prijs voor De regels van drie. Hofs boeken zijn in veertien talen vertaald. Hof heeft het vermogen grote onderwerpen klein en luchtig te behandelen. Haar werk kenmerkt zich door literaire verfijning en humor. In 2018 verscheen haar recentste boek, Lepelsnijder.

De Annie M.G. Schmidtlezing, voor het eerst gehouden in 2000, is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver zijn of haar persoonlijke kijk op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Rindert Kromhout, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Bart Moeyaert en Anna Woltz. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting IBBY-Nederland en mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds.

Praktische informatie

De lezing begint om 20 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en wordt gehouden in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Na afloop wordt een drankje aangeboden. Toegang bedraagt € 9. Het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten zijn online te bestellen via kinderboekenmuseum.nl.