26 november 2020

De Nationale Mediatheek Trofee is een prijs die leerlingen, docenten en mediathecarissen op scholen in het voortgezet onderwijs prikkelt om na te denken over de leesomgeving bij hun op school. Hoe ziet deze er nu uit, kan het verbeterd worden? Of is de leesomgeving nu al iets om trots op te zijn?

Tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs/Pabo Leest! op 24 november werd de Nationale Mediatheek Trofee uitgereikt. De mediatheken van het Maaswaal College in Wijchen, het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn en het Martinuscollege in Grootebroek maakten dit jaar kans op deze felbegeerde trofee. De bekendmaking werd verzorgd door schrijver Alex Boogers.

Uit het juryrapport:

“Er is dit jaar sprake van drie geweldige kandidaten voor de Nationale Mediatheek Trofee. Het aanbod is daarmee als geheel zeer sterk en de jury hoopt dan ook dat dit jaar als voorbeeld zal dienen voor wat betreft de kwaliteit van de inzendingen voor de jaren die nog volgen.”
Wie van de shortlist de trofee ontving werd bepaald door een jury, bestaande uit Joke Boonstra (mediathecaris bij CSG Augustinus en vicevoorzitter van de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs), Rob Bonneur (eigenaar/architect InVorm Architecten) en Astrid Boonstoppel (Passionate Bulkboek, auteur).

Over de winnaar, de mediatheek van het Maaswaal College in Wijchen, zei de jury:

“Deze mediatheek kan als voorbeeld dienen voor anderen. Duidelijk is dat de mediatheek door de school als prioriteit wordt beschouwd.”

Mediathecaris van het Jaar 2020

De prijs voor Mediathecaris van het Jaar ging naar Bart Vervaecke (Maaswaal College in Wijchen). Hij kreeg de meeste stemmen.  

De Nationale Mediatheek Trofee is een project van Stichting Lezen, wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek en wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, de Gemeente Rotterdam en Blz.