28 mei 2019

Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Maarten Spanjer. Dat maakte Frits Spits op 25 mei bekend in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Het verhaal van Spanjer wordt op vrijdag 4 oktober, Nationale Ouderendag, door bekende en onbekende Nederlanders voorgelezen aan ouderen in heel Nederland. De Nationale Voorleeslunch wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. Bij eerdere edities lazen onder meer Humberto Tan, Rik van de Westelaken, Dionne Stax, Willeke Alberti, Lodewijk Asscher en burgemeesters Halsema en Marcouch voor.

foto: Milan Gino

Met de Nationale Voorleeslunch wil de Leescoalitie laten zien dat voorlezen ook voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Op Nationale Ouderendag werken bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen door het hele land samen om een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Het voorlezen van een verhaal geeft hen ontspanning en is vaak aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Het verhaal van Spanjer, dat speciaal voor de Voorleeslunch wordt geschreven, zal zich afspelen tegen de achtergrond van de wedstrijd tussen Ajax en Benfica in 1969. Een wedstrijd die gespeeld werd in bitterkoude omstandigheden. Afgelopen jaren schreven Yvonne Keuls (2018), Vonne van der Meer (2017), Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015) het Voorleeslunchverhaal. 

Maarten Spanjer

Maarten Spanjer (1952) werd geboren in Amsterdam. Hij is schrijver, acteur en televisiemaker – en was in zijn jonge jaren een jaar profvoetballer. Hij debuteerde in 1986 met zijn verhalenbundel Eigen Schuld, waarin hij op tragikomische wijze zijn roomse jeugd in Amsterdam beschreef. Grote bekendheid verwierf hij als interviewende taxichauffeur in het tv-programma Taxi. In zijn boeken en verhalen put Spanjer uit een schat aan ervaringen opgedaan in de voetballerij, in acteurs- en schrijverskringen en uiteraard in het dagelijks leven. Onlangs bracht hij herinneringen tot leven in de muziektheatervoorstelling Rot op met die geraniums!

De Leescoalitie

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds. 

Website: Nationale Voorleeslunch

Trefwoorden