29 januari 2020

Donderdag 30 januari start de Poëzieweek 2020, met als motto ‘De toekomst is nu’. Stichting Lezen en haar partners hebben bij de Poëzieweek opnieuw lestips ontwikkeld voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. En met de actie Boek een dichter van De Schrijverscentrale en het Letterenfonds kunnen scholen tegen een aantrekkelijk, gereduceerd tarief een of meer dichters uitnodigen.

Download de poëzielessen

Zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs is er een bundel met vijf lestips ontwikkeld. De lestips zijn geschreven door experts en omvatten een veelheid aan werkvormen bij gedichten van o.a. Linda Vogelesang, Jaap Robben, Tjitske Jansen en Erik Menkveld. De lestips zijn gratis te downloaden via de website van de Poëzieweek (school). Ze zijn een uitgave van Stichting Lezen, Iedereen Leest, Poëziecentrum en de CPNB.

Boek een dichter

Poëzie komt nog meer tot leven als ze wordt voorgelezen. Klank en ritme nemen je mee op een stroom van taal. Met de actie ‘Boek een dichter’ van De Schrijverscentrale en het Letterenfonds kunnen bibliotheken, boekhandels, theaters en scholen (basis-, voortgezet en hoger onderwijs) van 1 januari t/m 5 februari 2020 tegen een aantrekkelijk tarief één of meer dichters programmeren.

Tiplijst poëzie, samengesteld door Hans en Monique Hagen

Voormalig Kinderboekenambassadeux Hans en Monique Hagen willen ouders en leerkrachten helpen bij het vinden van mooie poëzie. Daarom hebben ze een Tiplijst met 70 titels samengesteld: dichtbundels, bloemlezingen en een paar vertalingen. Het is een brede keuze geworden, van eenvoudige versjes tot wat minder toegankelijke poëzie. Ze hebben wat uitstapjes gemaakt naar poëzie die niet speciaal voor kinderen is geschreven, maar wel goed leesbaar voor een jong publiek. De tiplijst is gratis te downloaden via de website van de Poëzieweek (school).

Gedichtendag

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten en ook de media klinken die dag een stuk poëtischer. Bekijk alle activiteiten op Gedichtendag.

Poëziegeschenk

De Poëzieweek staat dit jaar in het teken van de nieuwe generatie dichters. In elke generatie staan dichters op die een stem geven aan wat nieuw is en onbekend en kleur en klank geven aan de tijd van nu. Het Poëziegeschenk 2020, getiteld nu, is een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun dichterscarrière. Het geschenk dient als een kennismaking met actueel en uiteenlopend werk van Instapoets en slamdichters tot prestigieuze prijswinnaars.