10 december 2021

LeesWaar is een nieuw transmediaal leesbevorderingsprogramma dat jongeren in het eerste leerjaar van het voortgezet onderwijs stimuleert om een boek te lezen en zo het plezier in lezen te vergroten. Na zes succesvolle edities in Friesland (met ruim 4.000 deelnemende leerlingen in 2021) is het programma nu ook voor brugklassers in de rest van Nederland beschikbaar.

Om ook talmende leerlingen te verleiden tot lezen, is een vlogserie ontwikkeld met bijbehorend boek, dat gratis voor elke deelnemer beschikbaar is. Bij het boek wordt (gratis) lesmateriaal aangeboden dat door docenten Nederlands in drie lessen in de klas kan worden behandeld.

Ook is door Omrop Fryslân een vlogserie ontwikkeld, ‘Jennifer Stript’, die op YouTube te bekijken is. Via WhatsApp en sociale media kunnen jongeren vragen stellen aan de hoofdpersoon, waardoor het programma een extra dimensie krijgt en aansluit op hun belevingswereld én mediale keuzes.

LeesWaar wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek. Het is gebaseerd op het Friese project LêsNo en is ontwikkeld in samenwerking met Afûk, Fers, Cedin, Stichting Lezen en Omrop Fryslân. Het programma wordt ondersteund door Provincie Fryslân, Stichting Lezen en De Versterking.

Transmediaal karakter

Het boek Schuldig en de vlog-detective ‘Jennifer stript’ staan binnen LeesWaar centraal. ‘Schuldig’ vertelt het verhaal van Dipika. Zij woont op het platteland van Tamil Nadu, in Zuid-India.
Als meisje van 16 jaar moet zij al werken in de kledingindustrie, waar misbruik wordt gemaakt van haar en de andere vrouwen die in de fabriek werken.  Jennifer de Vries, shoplogger (vlogster over mode en kleren), wordt uiteindelijk gehackt door Dipika.

Jennifer vertelt dit verhaal, maar Caja Cazemier is de ghostwriter. Als leerlingen het verhaal over het hacken van Jennifer en alles wat daarbij hoort willen volgen, dan kunnen zij Jennifers vlogs bekijken op haar Youtubekanaal ‘Jennifer de Vries: Jenifer stript’, gemaakt door Omrop Fryslân. Het boek en de vlogs zijn los van elkaar te volgen, maar samen vertellen zij het hele verhaal!

De eerste drie vlogs staan al online en zijn hier  te zien.  De overige acht vlogs worden tot half februari wekelijks gepubliceerd op het YouTube kanaal van Jennifer. Abonneer je op dit kanaal om ook de nog komende vlogs te volgen!

Inhoud

Het programma bestaat uit drie lessen, waarvoor je speciaal ontwikkeld lesmateriaal en een begeleidende handleiding ontvangt. Ook ontvang je voor alle deelnemende leerlingen het boek ‘Schuldig’. 

Kosten

Deelname is gratis, net als het boek dat elke leerling ontvangt. De school betaalt alleen de verzendkosten van deze boeken.

Periode

Je kunt het programma starten in de periode van 14 februari t/m 30 april 2022. Aanmelden kan tot en met 11 februari 2022. 

Voor wie?

Docenten Nederlands en Burgerschap van brugklassen op scholen in het hele land, afgezien van de provincie Friesland. Docenten van Friese scholen kunnen zich hier aanmelden voor het Friese programma LêsNo.

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden voor deelname met jouw klas aan LeesWaar 2022.

Heb je nog vragen? Voor meer informatie over (deelname aan) LeesWaar kun je contact opnemen via info@leeswaar.nl of bellen naar 010-276 26 26.