24 juni 2020

Ouderen dit jaar voorgelezen via televisie en telefoon

Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Kees van Kooten. Dat is zojuist bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Van Kooten leest het verhaal op vrijdag 2 oktober, Nationale Ouderendag, zelf voor bij Omroep MAX op NPO1. Ook andere bekende en onbekende Nederlanders lezen die dag het verhaal voor aan ouderen via de Zilverlijn, de belservice voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Zo wil de Leescoalitie ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen worden voorgelezen, ook als ze hun huis moeilijk uit kunnen.

Portretfoto Kees van Kooten, midden in beeld, hij kijkt recht in de camera en leunt op de balustrade van een balkon met ineengestrengelde handen.
foto: Marius van Leeuwen

De Nationale Voorleeslunch, die dit jaar voor de achtste keer plaatsvindt, laat zien dat voorlezen ook voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen.

Veilig voorlezen

Door de coronacrisis is het onzeker of in oktober fysieke bijeenkomsten met ouderen georganiseerd kunnen worden. Het verhaal wordt dit jaar daarom voorgelezen via televisie. Dankzij Omroep MAX wordt het Voorleeslunchverhaal op Nationale Ouderendag uitgezonden rond lunchtijd op NPO1, meteen na het NOS Journaal van 12 uur. Zo kunnen ook ouderen die aan huis gebonden zijn of in een zorginstelling verblijven, zich laten voorlezen door Kees van Kooten. Ook zullen bekende en onbekende Nederlanders ouderen thuis telefonisch voorlezen via de Zilverlijn. Daarnaast worden bibliotheken en zorginstellingen opgeroepen om zelf in actie te komen op 2 oktober, door bijvoorbeeld zelf hun oudere leden te bellen, of voor te lezen via live streaming vanuit de Bibliotheek.

Kees van Kooten

Kees van Kooten (1941) debuteerde in 1968 met Treitertrends, korte stukken waarin modieuze typen worden ontmaskerd en geparodieerd. Naast zijn gave voor satirisch werk bleek zijn vermogen tot autobiografisch proza uit veel gelezen en geprezen boeken als Koot droomt zich af (1977) en Koot graaft zich autobio (1979). Zijn boek Levensnevel werd bekroond met de Littéraire Witte Prijs en de schrijver nam in 2004 de Gouden Ganzenveer in ontvangst voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandse geschreven cultuur. In 2013 schreef Kees van Kooten het Boekenweekgeschenk De verrekijker.

In maart dit jaar verscheen zijn bundel 575 Haikoots. Van Kooten is de zesde schrijver op rij die het Nationale Voorleeslunchverhaal schrijft. Zijn voorgangers zijn Maarten Spanjer (2019), Yvonne Keuls (2018), Vonne van der Meer (2017), Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015).

De Nationale Voorleeslunch

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Sinds 2013 werken bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen door het hele land samen om op Nationale Ouderendag een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Op alle deelnemende locaties wordt daarbij het Nationale Voorleeslunchverhaal voorgelezen. Tijdens eerdere edities lazen onder anderen Nico Dijkshoorn, Ruben Nicolai, Eva Jinek, Gerard Joling, Willeke Alberti en Dieuwertje Blok voor.

De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds. Sinds 2019 helpt de VriendenLoterij de Leescoalitie om de leescultuur in Nederland te versterken.

Trefwoorden