9 november 2022

De hele maand oktober konden (groot)ouders en pedagogisch medewerkers stemmen op hun favoriete babyboekje uit een shortlist van vijf titels. Na een spannende stemperiode is de winnaar: Hey Baby, kijk! – een knuffelboek van Laura van Bouchout & Eva Mouton (Davidsfonds Infodok/Standaard Uitgeverij). Het komende jaar is dit boekje het BoekStart Babyboekje van het Jaar!

Over het winnende boekje zegt de vakjury: ‘Hey Baby, kijk! – een knuffelboek heeft een heerlijk herkenbaar en aansprekend thema: knuffelen en contact maken. Het boekje met duidelijke tekeningen in zwart-wit is door het contrast al voor heel jonge baby’s leuk om naar te kijken. En ook oudere broertjes en zusjes hebben nog genoeg te zien. De tekst is gemakkelijk voor te lezen, biedt rijke taal, heeft een prettig rijmschema en nodigt uit tot nadoen.Bekijk hier de video waarin juryvoorzitter Marlijn Weerdenburg het winnende boekje bekendmaakt.

Met de verkiezing van het BoekStart Babyboekje van het Jaar willen Stichting Lezen en Iedereen Leest (groot)ouders en medewerkers van de kinderopvang een leidraad bieden bij het kiezen van goede babyboekjes. Ook willen ze uitgevers stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Het is de vijfde keer dat deze boekenprijs voor de allerjongste kinderen (0-1,5 jaar) wordt uitgereikt.

Shortlist en jury

Op de shortlist stonden naast Hey Baby, kijk! – een knuffelboek vanLaura van Bouchout & Eva Mouton (Davidsfonds Infodok/Standaard Uitgeverij)de volgende titels: Baby ziet… kleuren en vormen!, Hervé Tullet (Oogappel/Standaard Uitgeverij); BORA Jungle, Deborah van de Leijgraaf (Uitgeverij Ploegsma); Tijger, waar ben je?, Ingela P Arrhenius (Gottmer); Waar ben je, Olifant?, Rachel Hare & Ellen Hosmar (Veltman Uitgevers).

De vakjury die de shortlist heeft samengesteld bestaat naast juryvoorzitter Marlijn Weerdenburg uit Hilde Tholen (hoofdredacteur Ouders van Nu), Inge Umans (schrijft boekentips voor BoekStart en is BoekStart-trainer), Rubén Rodriguez (boekverkoper en kinderboekenspecialist) en Angelo Harbeek (leesconsulent).

BoekStart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief bij BoekStart  betrokken.

In Vlaanderen wordt het programma, met de naam Boekstart, georganiseerd door Iedereen Leest. Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstart-boodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek.