5 november 2020

De Grote Vriendelijke Podcast over jeugdliteratuur heeft de Dutch Podcast Award gewonnen in de categorie Cultuur & Muziek. Dat heeft organisator BNR Nieuwsradio zojuist bekendgemaakt. Makers Jaap Friso en Bas Maliepaard kregen de award eerder al uitgereikt door juryvoorzitter en dj Michiel Veenstra. 

De Grote Vriendelijke Podcast is de enige Nederlandse podcast over jeugdliteratuur voor volwassenen en bestaat sinds september 2018. Vorig jaar werd de podcast ook al genomineerd voor de Dutch Podcast Awards. De jury stelt in het rapport dat je niet snel twee volwassen mannen zult vinden die met meer passie over jeugdliteratuur kunnen praten dan Jaap Friso en Bas Maliepaard: “Ze zijn gewoon goede interviewers die goed luisteren. De lange gesprekken met verschillende auteurs gaan op een prettige manier de diepte in. Het is een feest om al die grote schrijvers voorbij te horen komen. Een mooie opsteker voor de literatuur, deze sympathieke podcast.”

Kinderboekrecensenten Friso (JaapLeest.nl) en Maliepaard (Trouw) praten maandelijks met een auteur, illustrator of vertaler die een bijzonder kinderboek gemaakt heeft. De jury prijst specifiek hun gesprek met kinderboekenschrijfster Tonke Dragt, die zelden nog interviews geeft. Dit jaar spraken ze verder met o.a. Charlotte Dematons, Lydia Rood en Thé Tjong-Khing en maakten ze met de dochter van Paul Biegel een special over diens werk. De makers van De Grote Vriendelijke Podcast zijn vereerd met de bekroning.

Bas Maliepaard: “We steken veel energie in deze podcast. Dat de liefde die we voor jeugdliteratuur hebben op deze manier wordt opgemerkt, is natuurlijk fantastisch. Vooral omdat het een prijs is van zowel de luisteraars als een vakjury.”

De Grote Vriendelijke Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds, De Versterking, de JC Ruigrok Stichting en de Gemeente Haarlem.