27 juni 2023

In mei en juni zijn alle voorleeswedstrijden afgesloten met een spetterende landelijke finale. Op 24 mei won Danischa Bah (12) uit Zeeland De Nationale Voorleeswedstrijd. Een week later, op 30 mei, was de beurt aan de Pabo Voorleeskampioenen. Hier ging Floor van Unen uit Utrecht met de prijs naar huis. De finalereeks werd afgesloten door Read2Me!, de brugklas voorleeswedstrijd. Deze werd gewonnen door Mirthe Jaarsma (13) uit Drenthe.

Compilatie van drie foto's met Floor (boven) Danischa linksonder) en Mirthe (rechtsonder) met oorkonde en bokaal

De Nationale Voorleeswedstrijd

In september gaat de 31ste editie van De Nationale Voorleeswedstrijd van start. Alle basisscholen in Nederland krijgen automatisch een gratis deelnamepakket opgestuurd. Dit deelnamepakket hoef je dus niet apart aan te vragen. In het deelnamepakket zit een brief met inlogcodes waarmee je je schoolkampioen kunt aanmelden voor de volgende ronde in de Bibliotheek. Het aanmelden van een schoolkampioen kost eenmalig €35.

Docenten hebben tot 1 december de tijd om op school een voorleeswedstrijd te organiseren met de kinderen uit groep 7 en/of 8. De Kinderboekenweek zou een mooie aanleiding kunnen zijn. Vergeet de schoolronde niet alvast in te plannen.

Pabo Voorleeswedstrijd

In het schooljaar 2023-2024 organiseert Stichting Lezen voor de dertiende keer een voorleeswedstrijd voor pabo’s. Voor pabostudenten is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan jeugdliteratuur en voorleesvaardigheden. Studenten nemen het bij deze wedstrijd in verschillende rondes tegen elkaar op. De landelijke finale vindt plaats in Theater De Kikker in Utrecht.

Read2Me!

De voorleeswedstrijd voor de brugklas, Read2Me!, start eind november. Wil je met Read2Me! aan de slag in jouw brugklas? Het aanbod is vanaf half september beschikbaar via de campagnesite read2mevoorleeswedstrijd.nl Inmiddels staat de teller van het deelnemersaantal op zo’n 65 bibliotheken en ruim 1.180 brugklassen van meer dan 165 vo-scholen. Doet jouw klas volgend schooljaar ook mee?

Finalefeesten

De voorleeswedstrijd starten lokaal op de scholen en eindigen met een spetterende landelijke finale. Wil je weten hoe zo’n finale eraan toegaat? Kijk met ons mee naar een terugblik op de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Voorleeslintje

Voorlezen is belangrijk en verdient meer aandacht, vindt Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden. Daarom presenteert hij het Voorleeslintje, waarmee elke maand een bijzondere voorlezer in het zonnetje wordt gezet. Lees er alles over en meld een voorlezer aan via kinderboekenambassadeur.nl/voorleeslintje.