1 januari 2021

Veel lezen is de sleutel naar een succesvolle schoolcarrière; wie vaak leest, wordt leesvaardiger en gaat daardoor weer vaker lezen. Een goede leesvaardigheid betekent beter tekstbegrip, meer schrijfvaardigheid, een grotere woordenschat en betere beheersing van grammatica.

Waarom zou uw school hieraan meedoen?

Op scholen waar dit beleid al is ingevoerd, zijn docenten én leerlingen zeer positief over het effect. Docenten benoemen dat het ideaal is om een verloren laatste kwartiertje van de les nuttig te kunnen besteden of de rust in de klas te behouden na het maken van een proefwerk. Ook zijn er docenten die aangeven dat ze een drukke klas juist aan het begin van de les tien minuten laten lezen, omdat leerlingen zich daarna beter kunnen concentreren. Leerlingen vertellen dat zij het prettig vinden om met behulp van een boek tot rust te komen.

Hoe doet u mee?

Zoals u in het filmpje hebt kunnen zien is het niet ingewikkeld om dit leesbeleid op school in te voeren. Als u niet meteen de hele school mee krijgt, probeer dan te beginnen in de brugklas. Vertel brugklassers dat ze voortaan altijd een leesboek bij zich moeten hebben, en zet het in Magister zodat ze er ook thuis aan herinnerd worden.

Om ervoor te zorgen dat docent én leerling ook tijdens de les denken aan het vrij lezen, kunt u hier opvallende posters downloaden. Deze kunt u zelf op ieder gewenst formaat printen of laten drukken.