11 december 2023

De Leestips van het Jonge Jury Boekgenootschap 2024 zijn bekend. De tien leden hebben hun leukste, grappigste, spannendste en mooiste boek van de groslijst gekozen. In de groslijst staan alle boeken die kans maken op de Prijs van de Jonge Jury of de Jonge Jury Debuutprijs – oorspronkelijk Nederlandstalige boeken uitgekomen in 2023. De Leestips zijn adviezen van de jonge lezers van het Boekgenootschap aan hun leeftijdsgenoten.

De leestips van het Jonge Jury Boekgenootschap 2024, met alle covers.

De Leestips van het Jonge Jury Boekgenootschap 2024

Op alfabetische volgorde van boektitel:
24 uur – Marcel van Driel (Kluitman)
Catch – Elvin Post (Uitgeverij De Fontein)
De levens van Lanya – Mirjam Oldenhave (Uitgeverij Ploegsma)
De spin en de sleutel – Anna Woltz (Querido)
Duizend en ik – Yorick Goldewijk (Uitgeverij Ploegsma)
IQ – Erik Jan Tillema (Clavis)
Jimi Fender Johnson – Buddy Tegenbosch (Best of YA)
Neem nooit een beste vriend – Erna Sassen (Leopold)
Rugzwemmen – Marc ter Horst (Gottmer Uitgevers)
Woorden van glas – Pamela Sharon (Moon)

Over de Jonge Jury: lezen, stemmen en vieren

De Jonge Jury is het grootste leesbevorderingsprogramma voor jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Al ruim 20 jaar nemen honderden scholen deel aan het programma en worden duizenden stemmen uitgebracht voor de Prijs van de Jonge Jury, de publieksprijs voor jeugdboeken. Het leestraject is erop gericht om jongeren aan het begin van hun middelbareschoolcarrière uit te dagen om fictie te lezen en een mening te vormen over de boeken die zij lezen. Tot 16 mei 2024 kunnen ze online stemmen op hun favoriete boek(en).

Stichting Lezen en Passionate Bulkboek zetten zich samen met scholen, bibliotheken en boekhandels in om van jongeren lezers te maken.

De Dag van de Jonge Jury 2024

De Jonge Jury viert dit schooljaar de Dag van de Jonge Jury op 12 juni in TivoliVredenburg te Utrecht. Een eendaags leesfeest, waar zo’n duizend leerlingen kennismaken met hun favoriete jeugdboekenauteurs, met hen in gesprek gaan en hun boek(en) laten signeren. Daarnaast volgen ze workshops en kunnen ze boeken ruilen met andere jonge lezers.