5 juni 2019
Prijs van de Jonge Jury 2019 gaat naar Wild van Mel Wallis de Vries

De Prijs van de Jonge Jury 2019 gaat naar het boek Wild van Mel Wallis de Vries en werd op 5 juni uitgereikt tijdens de feestelijke Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg te Utrecht. In totaal brachten ruim zestienduizend jongeren hun stem uit op hun favoriete jeugdtitels uit 2018, waarvan Wild de meeste stemmen kreeg. De Jonge Jury Debuutprijs 2019 ging naar Één waarheid van Nadine Swagerman.

Prijs van de Jonge Jury

De Jonge Jury is het grootste leesbevorderingsprogramma voor 12- tot 16-jarigen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Voor deze achttiende editie werden de leerlingen uitgedaagd om één of meerdere Leestips te lezen, die werden aangedragen door het Jonge Jury Boekgenootschap. Tot 1 mei stemden de jongeren op deze titels of op andere jeugdboeken uit 2018. Naast de winnende titel Wild van Mel Wallis de Vries waren ook Fright night van Maren Stoffels en Snitch van Margje Woodrow genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. De prijsuitreiking was te volgen via een livestream, die nog steeds kan worden teruggekeken op jongejury.nl.

Jonge Jury Debuutprijs

Naast de Prijs van de Jonge Jury werd op 5 juni ook de Jonge Jury Debuutprijs 2019 uitgereikt aan de auteur van het jeugddebuut waar het meest op werd gestemd. Nadine Swagerman nam de prijs in ontvangst voor haar boek Één waarheid, die werd overhandigd door oud-winnaar Mirjam Hildebrand. De overige debutanten die kans maakten waren Carlie van Tongeren voor Heerestraat & Rozenlaan en Merel De Keyzer voor Over wezenloze zielen.

Dag van de Jonge Jury

Tijdens de Dag van de Jonge Jury woonden ruim duizend onderbouwleerlingen en hun docenten de prijsuitreikingen bij. Ook gingen de jongeren in gesprek met hun favoriete auteurs, volgden zij workshops en werd er genoten van een uitgebreid gangenprogramma. Zanger Jeronimo, dansgroep Furious Flow en artiest Vinchenzo verzorgden bovendien optredens.

Trefwoorden