1 juni 2023

Floor van Unen uit Utrecht heeft gisteravond in Theater Kikker in Utrecht de achtste landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag Floor van de Pabo Marnix Academie Utrecht zich De Nationale Pabo Voorleeskampioen van 2023 noemen. Floor las voor uit het boek Lang geleden van Arend van Dam en Alex de Wolf. De jury had veel bewondering voor Floor: ‘ze bracht een tamelijk lastig verhaal over Willem van Oranje heel knap over het voetlicht en ook het onvoorbereide voorleesfragment uit Het Pungelhuis van Annet Huizing, las ze overtuigend en meeslepend voor’, aldus de jury.

Raoul, Floor en Demi op het podium met bloemen en een oorkonde.
Foto: Annemarie Terhell

Demi van Beek uit Gelderland werd tweede en Raoul Schaapman uit Drenthe eindigde als derde op het podium. Zij studeren respectievelijk aan Pabo HAN, Arnhem en Pabo NHL Stenden Emmen. Ook voor deze studenten had de jury lovende woorden over. Demi van Beek  werd gecomplimenteerd vanwege de manier waarop ze de hoofdpersoon Minoes tijdens het voorlezen neerzette, het klopte helemaal, ze liet de grote schrijfster stralen, en Raoul van Beek was naar het oordeel van de juryleden goed in staat om de verontwaardiging van de hoofdpersoon sterk over te brengen.

De jury bestond uit Hubert Slings (directeur Entoen.nu), Annet Huizing (auteur) en Lennart van der Meulen (Leraar van het Jaar 2022/2023). De presentatie was in handen van Elten Kiene.

Over De Pabo Voorleeswedstrijd  

De Pabo Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Stichting entoen.nu. Voor pabostudenten is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan jeugdliteratuur en voorleesvaardigheden. Een pabostudent die zelf plezier heeft in voorlezen en het boekenaanbod kent, is later van onschatbare waarde voor zijn of haar leerlingen..

Deze landelijke finale is georganiseerd door Cubiss in opdracht van Stichting Lezen.De Pabo Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen. www.pabovoorleeswedstrijd.nl.

Doelgroep(en)