1 februari 2021

De 28e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd is  van start gegaan. Dit jaar organiseerden 2837 scholen een schoolwedstrijd. In totaal  deden 150.155 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Elke school heeft zijn beste voorlezer, de schoolkampioen, aangemeld voor de volgende ronde om het enthousiasme voor kinderboeken en voorlezen daar ook over te brengen. En om natuurlijk de strijd aan te gaan met de andere schoolkampioenen.

Vervolgrondes van start met nieuwe sponsor Nederlandse Boekenbon

De 2837 voorleeskampioenen van de scholen gaan de komende maanden door in de vervolgrondes. Eerst zullen zij het opnemen tegen voorleestalenten uit hun regio . In elke provincie wordt wederom een voorleeskampioen gekozen. De organisatie van deze finales ligt bij de bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI).

De Nederlandse Boekenbon, de nieuwe sponsor van De Nationale Voorleeswedstrijd, zorgt ervoor dat alle winnaars in deze rondes beloond worden met de enige echte Boekenbon. Zo kunnen we het lezen blijven stimuleren. Anne Schroën, directeur Nederlandse Boekenbon BV: ‘De Nationale Voorleeswedstrijd is een instituut op het gebied van leesbevordering. De Boekenbon BV ondersteunt dit initiatief met veel plezier om zo de liefde voor het (voor)lezen en voor boeken op elke leeftijd optimaal te stimuleren.’

Landelijke finale op 26 mei 2021

Op 26 mei nemen de twaalf provinciale winnaars het tegen elkaar op in  de landelijke finale. Een jury bestaande uit BN’ers –onder wie presentator Evita Mac-nack (Jeugdjournaal), kinderboekenschrijver Jozua Douglas en Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel- bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2021 mag noemen. De winnaar wordt ook Kinderboekendirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Noord-Brabant levert meeste schoolkampioenen

De provincie Noord-Brabant telt net als voorgaande jaren de meeste schoolkampioenen; er zijn maar liefst 550 kinderen uit die provincie aangemeld voor de vervolgrondes. Ook Gelderland (386) en Zuid-Holland (375) leveren veel kandidaten.

Dagboek van een muts en Roald Dahl grote favorieten

Dagboek van een muts van Rachel Renee Russell is net als vorig jaar het meest voorgelezen boek (gekozen door 48 schoolkampioenen). Juffrouw Pots van Tosca Menten (37 keer) en De Griezels van Roald Dahl (33 keer) staan op de tweede en derde plaats. Roald Dahl is bovendien de meest voorgelezen auteur; maar liefst 182 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken.

De Nationale Voorleeswedstrijd en corona 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen een leuke wedstrijd kan zijn, maar vooral ook erg belangrijk is. Alix Wassing, projectleider van De Nationale Voorleeswedstrijd: ‘Dit jaar verloopt De Nationale Voorleeswedstrijd anders dan normaal. Opeens moeten kinderen thuis voorlezen voor een scherm, in plaats van in de Bibliotheek met de andere kampioenen. Dat maakt het misschien minder spannend, maar we vinden het belangrijk dat leesbevordering ook tijdens de lockdown door blijft gaan. Met De Nationale Voorleeswedstrijd hopen we dan ook digitaal een impuls te kunnen geven aan het stimuleren van (voor)leesplezier.’ Meer informatie is te vinden op onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon BV.

Overzicht resultaten schoolrondes en data provinciale finales

Doelgroep(en)