25 mei 2023

De dertigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Danischa Bah uit Middelburg van basisschool Cypressenhof. Danischa mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2023 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las zij voor uit Serafina en de zwarte mantel van Robert Beatty.

Danischa met beker, oorkonde en bloemen
Foto: Loek Buter

Naast Danischa wisten ook Allan Snippe (10) uit Voorschoten en Julian Cornelissen (12) uit Waalre een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “We zijn weggeblazen door het hoge niveau, ook bij het onvoorbereid voorlezen.”

De winnares, Danischa, maakte bij de jury veel indruk: “Ze las rustig, maar toch levendig en zelfverzekerd voor, zonder te overdrijven. Met recht De Nationale Voorleeskampioen van 2023!” Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Danischa het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt zij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

30 jaar De Nationale Voorleeswedstrijd

Vanwege het 30-jarig bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd kregen alle 400 kinderen in de zaal Sanne Roosebooms boek Mot en de metaalvissers cadeau. Dit boek werd ingezet bij het onderdeel ‘onvoorbereid voorlezen’. De aanwezige leraren kregen een goodiebag met materiaal om een leesclub te organiseren in de klas over het boek, en ze ontvingen een extra voorleesboek. Zo wil Stichting Lezen het doorlezen na De Nationale Voorleeswedstrijd stimuleren.

Dit jaar organiseerden 3.498 scholen een schoolwedstrijd. In totaal deden 264.877 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2023. Favoriete schrijvers waren dit jaar Roald Dahl en Carry Slee. De boeken uit de serie De waanzinnige boomhut ​van Andy Griffiths & Terry Denton zijn het meest voorgelezen.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is één van de grootste jaarlijkse leesbevorderingscampagnes van Nederland voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (provinciale  bibliotheekinstellingen). De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk is, maar ook leuk.

De Nationale Voorleeswedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon B.V.

Doelgroep(en)