27 mei 2022

De negenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Guus Janse uit Middelburg van de Regenboogschool. Guus mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2022 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit Prutsers & pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas.

Naast Guus wisten ook Cleo Buirs (10) uit Zandberg en Resa van Meer (10) uit Helmond een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “Het niveau van alle voorlezers was ontzettend hoog, en het leesplezier was duidelijk hoorbaar. We hebben genoten van alle 12 de kampioenen”

De winnaar, Guus, maakte bij de jury veel indruk: “Guus leest heel ontspannen en hij leest net zo makkelijk voor als hij zich niet heeft kunnen voorbereiden. Als Guus gaat voorlezen kun je lekker gaan zitten en genieten.” Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Guus het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

Dit jaar organiseerden 3.239 scholen een schoolwedstrijd. In totaal deden 177.895 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2022. Favoriete schrijvers waren dit jaar Roald Dahl en Tosca Menten. De boeken uit de serie Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell zijn net als vorig jaar het meest voorgelezen.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool en vond dit jaar voor de negenentwintigste keer plaats. In die jaren deden ongeveer anderhalf miljoen kinderen mee als voorlezer of als luisteraar. Duizenden scholen hebben De Nationale Voorleeswedstrijd omarmd als leesbevorderend project voor groep zeven en acht. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de Bibliotheken en de Provinciale Ondersteunende Instellingen. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is.

De Nationale Voorleeswedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon B.V.

Doelgroep(en)