19 januari 2021

De makers van De Grote Vriendelijke Podcast lanceren een nieuw programma: De Grote Vriendelijke Update. Hierin zetten zij de laatste ontwikkelingen en het nieuws rond jeugdliteratuur op een rij. De Grote Vriendelijke Podcast bestaat sinds oktober 2018 en won vorig jaar een Dutch Podcast Award in de categorie Cultuur & Muziek.

In het nieuwe programma, De Grote Vriendelijke Update, staan nieuws, trends en opvallende ontwikkelingen uit de kinderboekenwereld centraal. Het is een aanvulling op de bestaande podcast en zal ook maandelijks verschijnen. Makers Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) menen dat reguliere media relatief weinig aandacht aan kinderboekennieuws besteden. “In De Grote Vriendelijke Update laten we zien dat er veel gebeurt in de kinderboekenwereld dat het vermelden waard is”, zegt Jaap Friso. “Of het nu gaat om bijzondere initiatieven, het overlijden van schrijvers of de verschijning van opvallende boeken.”

Radiopresentator Bert Kranenbarg (NPO Radio 5) is de nieuwslezer van De Grote Vriendelijke Update. Hij leest de journaals met kort nieuws, waar Friso en Maliepaard samen en met telefonische gasten over napraten. In de eerste aflevering spreekt het duo met illustratrice Loes Riphagen over De Nationale Voorleesdagen en staan ze stil bij de dood van kinderboekenschrijfster Yvonne Brill, bekend van de populaire Bianca-paardenboekenreeks. De Grote Vriendelijke Update is te beluisteren in de feed van De Grote Vriendelijke Podcast op Spotify, in alle podcast-apps of op www.degrotevriendelijkepodcast.nl.

De Grote Vriendelijke Podcast en De Grote Vriendelijke Update worden in 2021 mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen, De Versterking, de JC Ruigrok Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Doelgroep(en)