21 april 2023

Dit jaar viert de Jonge Jury, het grootste leesbevorderingsprogramma voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs, haar vijfentwintigste editie. De Jonge Jury bereikt op dit moment 15.000 jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Sinds september lezen, bespreken en beoordelen zij boeken van de Leestips en uit de groslijst, een lijst die bestaat uit origineel Nederlandstalige jeugdliteratuur uit 2022. Tot 15 mei kunnen zij stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury en de Jonge Jury Debuutprijs.

Foto: Vera Comel

‘Door met elkaar te lezen ontstaat er een honger naar meer’

Al 25 jaar nemen in heel Nederland honderden scholen deel aan het programma en brengen duizenden onderbouwleerlingen jaarlijks hun stemmen uit. De Jonge Jury stimuleert jongeren om boeken te lezen en leert hen een mening te vormen over de boeken die zij lezen. Corine Berben, docente Nederlands aan het Jacob Roelandslyceum in Boxtel, is deelnemer van het eerste uur. Ze gebruikt de Jonge Jury als opstap om het gesprek over lezen aan te gaan met haar leerlingen: ‘Door met elkaar te lezen en erover te praten ontstaat er een honger naar meer.’

Dag van de Jonge Jury op 7 juni

Op 7 juni komen zo’n duizend jongeren samen in TivoliVredenburg in Utrecht voor de feestelijke afsluiting van het programma. Tijdens dit eendaagse leesfeest ontmoeten zij bekende jeugdboekenauteurs, zoals Cis Meijer, Els Beertens en Marco Kunst. In kleine groepen gaan ze met de auteurs in gesprek en volgen interactieve lezingen. Gedurende de dag nemen ze deel aan allerlei workshops, activiteiten en worden ze getrakteerd op muziek- en dansoptredens. Tickets kosten 17,50 per leerling en kunnen besteld worden via Jongejury.nl.

Samen lezers maken

De Jonge Jury is een project van Stichting Lezen, dat wordt uitgevoerd en ontwikkeld door Passionate Bulkboek. De stichtingen zetten zich samen met scholen, bibliotheken en boekhandels in om van jongeren lezers te maken.

Trefwoorden