12 juni 2024

Op 12 juni is de Prijs van de Jonge Jury 2024 uitgereikt aan Buddy Tegenbosch voor zijn boek Jimi Fender Johnson. Tegenbosch wist met dit avontuurlijke, muzikale tijdreisverhaal de harten van jonge lezers in Nederland te veroveren: van de duizenden stemmen, die jongeren van 12 tot en met 15 jaar online uitbrachten, zijn veruit de meeste naar zijn boek gegaan. Tegenbosch na de overhandiging van de trofee: “De tweede keer dat ik deze prijs in ontvangst mag nemen, dat betekent heel veel voor me. Zeker omdat ik het zo gaaf vind dat de Jonge Jury zulk belangrijk werk doet op het gebied van leesbevordering.”

Buddy Tegenbosch met de trofee en juryleden op de foto.

Naast de toonaangevende publieksprijs voor jeugdliteratuur is de Jonge Jury Debuutprijs 2024 uitgereikt aan Chris Hoksbergen voor Al het kwade komt in tweeën: “Dit komt echt totaal onverwacht, zo leuk! De grootste verrassing van vandaag!” In dit fantasy-verhaal, geschreven als een toneelstuk, gaan de personages op zoek naar zichzelf en naar wat vrijheid betekent.

Over Buddy Tegenbosch
Buddy Tegenbosch (1975) is een Nederlandse jeugdauteur, die bekendstaat om zijn toegankelijke en herkenbare verhalen voor jongeren. Al eerder, in 2020, wist hij ook de Prijs van de Jonge Jury in de wacht te slepen met zijn boek Match. In zijn werk behandelt hij actuele en relevante thema’s en daagt zijn lezers daarmee uit over die onderwerpen na te denken. Naast zijn schrijverschap is hij piloot en dat is een duidelijke inspiratiebron voor zijn reislustige verhalen.

Behalve de Jonge Jury-trofee ontving Tegenbosch ook een boektrailer van Jimi Fender Johnson, gemaakt door Boek van Nederlands én het Jonge Jury Boekgenootschap. Bekijk de boektrailer hier.

Over de Dag van de Jonge Jury 2024
De Dag van de Jonge Jury is de feestelijke afsluiting van het leesbevorderingsprogramma van de Jonge Jury. Tijdens deze dag hebben honderden jongeren kennisgemaakt met hun favoriete jeugdboekenauteurs. Ze gingen in gesprek met de auteurs en konden hun boeken laten signeren. Ook volgden ze (schrijf)workshops en zongen ze uit volle borst mee met Babs.

In de aanloop naar de Dag van de Jonge Jury hebben honderden middelbare scholen meegedaan aan het lesprogramma van de Jonge Jury. Dit is het grootste leesbevorderingsprogramma voor jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Bij deelname ontvangen docenten kosteloos lesmateriaal en worden leerlingen aan de hand van interactieve opdrachten aan het denken gezet over de boeken die ze lezen. De Jonge Jury is erop gericht om jongeren aan het begin van hun middelbareschoolcarrière uit te dagen om zoveel mogelijk boeken te lezen en hierover een mening te vormen. Door middel van een uitgebreide groslijst en doorleestips wordt ingezet op het enthousiast én betrokken houden van nieuwe lezers.

Passionate Bulkboek en Stichting Lezen zetten zich samen met scholen, bibliotheken en boekhandels in om het leesplezier onder jongeren te vergroten en om hen een mening te leren vormen over de boeken die zij lezen.

Trefwoorden