6 oktober 2023

BoekStart.nl, de website voor ouders van jonge kinderen, met boeken- en voorleestips en het laatste nieuws over campagnes en leesbevordering is vernieuwd. Boekstart.nl heeft nu dezelfde vormgeving en techniek als jeugdbibliotheek.nl en de websites van de meeste lokale bibliotheken. Dat maakt het voor deze bibliotheken heel gemakkelijk om informatie van boekstart.nl te delen via hun eigen site. En voor ouders is alle informatie over voorlezen door de nieuwe overzichtelijke presentatie nog beter te vinden en is de zichtbaarheid van onze landelijke acties, zoals de BoekStartdag, verbeterd.

BoekStart en Jeugdbibliotheek.nl

Met de vernieuwing sluit boekstart.nl naadloos aan op jeugdbibliotheek.nl. Ouders van jonge kinderen maken van beide sites op dezelfde manier gebruik. Ook op boekstart.nl is nu de beschikbaarheid van elke boekentip in de lokale bibliotheek met een muisklik te vinden.

Jeugdbibliotheek.nl is een website van KB, nationale bibliotheek, speciaal ontwikkeld voor kinderen van 0-18 jaar. Hier vinden kinderen alles wat de bibliotheek te bieden heeft over (digitaal) lezen. Voor de leeftijdsgroep 0-6 jaar is de informatie uiteraard voor ouders. Zij vinden daar boekentips voor hun jonge kinderen, voorleesfilmpjes en informatie over BoekStart.

BoekStart in de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is ook voor BoekStart een van de mijlpalen van het kinderboekenjaar. Op de nieuwe boekstart.nl is er volop aandacht voor het Prentenboek bij de Kinderboekenweek: Mijn huis is jouw huis van Yvonne Jagtenberg. En er worden voor de jongste kinderen boeken getipt die passen bij Bij mij thuis, het thema van de Kinderboekenweek.

In het oktobernummer van BoekStart voor jou!, het gratis e-magazine voor ouders van jonge kinderen op boekstart.nl, staan voorleestips bij het prentenboek Iedereen van Liisa Kallio (uitgeverij Querido) en artikelen over voorlezen als je geen Nederlands spreekt en over de wereldkeuken in kinderkookboeken.

BoekStart voor professionals

Voor professionals in de kinderopvang en de jeugdgezondheidszorg is er boekstartpro.nl. Hier vinden pedagogisch medewerkers, jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen en kraamverzorgenden informatie over het belang van een taalrijke omgeving en voorlezen in de eerste duizend dagen van een kind.

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt door Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen, in samenwerking met KB, nationale bibliotheek, en wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. Zie voor meer informatie www.boekstart.nl

Trefwoorden