18 september 2020

De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘in een boek kan het wel’. In een boek kunnen jongeren in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen. Doormiddel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren kunnen jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het plezier in lezen (her)ontdekken met verhalen die bij hun belevingswereld aansluiten. 

Vier veelzijdige ambassadeurs maakten de verhalen voor 3PAK: Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen samen met illustrator Floor van het Nederend. Er zijn maar liefst 101.280 exemplaren van 3PAK gratis op te halen via scholen, boekhandels en openbare bibliotheken. 3PAK is dit jaar voor het eerst ook online beschikbaar via de Jeugdbibliotheek, jongeren die lid worden van de Bibliotheek kunnen 3PAK daardoor ook gemakkelijk gratis online lezen. Samen met 21 andere schrijvers gaan Daniëlle Bakhuis en Johan Fretz op Literatour (georganiseerd door De Schrijverscentrale) langs bijna honderd middelbare scholen.

Beste boek voor jongeren
Het boek Nicolas en de verdwijning van de wereld (De Arbeiderspers) geschreven door Anne Eekhout is verkozen tot het Beste Boek voor Jongeren 2020 in de categorie ‘Nederlandstalig’. In de categorie ‘Vertaald’ ging deze prijs naar Darius de Grote is niet oké (Gottmer), geschreven door Adib Khorram in de vertaling van Tjalling Bos. Een vijfkoppige jury van jongeren koos deze boeken als winnaars nadat een voorselectie van vijf boeken per categorie was samengesteld door een vakjury. De bekendmaking vond plaats bij jongerenzender NPO 3FM, door dj’s Frank van der Lende en Eva Koreman. De winnaars ontvangen elk een cheque ter waarde van 2500 euro.