16 november 2015

Speciale voetbalwedstrijd Vaders Voor Lezen elftal als aftrap voor de Vaderweek met o.a. Ruben Nicolai, Job Cohen en Beau van Erven Dorens

Vaders Voor Lezen elftallid Bram van der Vlugt leest voor bij de aftrap © Chris van Houts

Zondag 15 november speelde het Vaders Voor Lezen elftal, met daarin onder anderen Ruben Nicolai, Beau van Erven Dorens en Leo Blokhuis een heel speciale voetbalwedstrijd met kinderen van supervoorlezers. Bij ieder doelpunt, time out en overtreding werd voorgelezen door elftalleden Job Cohen en Bram van der Vlugt. Met deze wedstrijd wil het elftal bekende vaders het belang én plezier van voorlezen door vaders onder de aandacht brengen. De wedstrijd, die eindigde in een 4-4 gelijkspel, vond plaats bij Ajax sportcomplex de Toekomst, onder bezielende leiding van voetbaltrainers Heini Otto en René Stam.

Vaderweek

De voorleesvoetbalwedstrijd vormde de aftrap van de Vaderweek die morgen begint. Tijdens de Vaderweek, van 16 t/m 22 november, staat voorlezen -vooral door (groot)vaders – centraal. Vaders lezen namelijk minder voor dan moeders, terwijl hun leesvoorbeeld groot effect heeft op het leesgedrag van kinderen. De boekhandel geeft in de Vaderweek geheel in de Sinterklaassfeer een cadeautje weg: het Schoenboekje. Dit cadeautje bevat een prachtig voorleesverhaal van Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten.

’t Heerlijk Voorleesavondje

In het kader van de Vaderweek vindt op donderdag 19 november ’t Heerlijk Voorleesavondje plaats. Tijdens ’t Heerlijk Voorleesavondje worden alle (groot)vaders in Nederland opgeroepen om hun (klein)kind minimaal 15 minuten voor te lezen en zo te ervaren hoe leuk dat is.

Vaders Voor Lezen

Voorlezen heeft een grote en positieve invloed op de taal- en leesontwikkeling van kinderen. Kinderen die opgroeien in een taalrijke omgeving hebben betere maatschappelijke kansen. Helaas verlaten nog steeds te veel kinderen in Nederland het basisonderwijs met een leesachterstand. Een belangrijke oorzaak hiervoor is het achterblijven van de actieve rol van ouders. Met name vaders lezen hun kinderen weinig voor, terwijl juist een vaderlijk leesvoorbeeld een groot effect heeft op het leesgedrag van kinderen, en met name op dat van jongens. Het Vaders Voor Lezen-elftal heeft zich in het afgelopen anderhalf jaar ingezet om het belang van (voor)lezen bij mannen onder de aandacht te brengen.