16 februari 2023

Op dinsdag 16 mei verzorgt de Vlaamse auteur, scenarioschrijver en filmproducent Jean-Claude van Rijckeghem de jaarlijkse Annie M.G. Schmidtlezing. In het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag zal hij zijn visie geven op jeugdliteratuur, de titel van zijn lezing is ‘Tijdreizen en bouillonblokjes’.  

In zijn lezing zal Van Rijckeghem vertellen hoe hij zijn schroom voor ‘Echte Boeken’ overwon en schrijver werd. Hij gaat uitgebreid in op zijn historische romans voor jongeren en betrekt hierbij tevens werken van Thea Beckman, René Goscinny en Alexandre Dumas. Ook spreekt hij over het schrijven van scenario’s en boeken – en hoe verschillend dat is.

Over Jean-Claude van Rijckeghem

Jean-Claude van Rijckeghem (Gent, 1963) richtte in 1994 zijn eigen filmproductiehuis A Private View op en won een scenario-prijs in Cannes met de speelfilm Aanrijding in Moscou (2007). Vele producties volgden. De recentste, Zeevonk, opent dit jaar de jongerensectie op het filmfestival van Berlijn. Hij werkte in 2004 als scenarist mee aan de verfilming van Kruistocht in Spijkerbroek, naar de bekende roman van Thea Beckman. Tante Dingdong (2000) was de eerste novelle van zijn hand, gevolgd door twee jeugdboeken rond Spijker, een 15-jarige volksjongen in samenwerking met Pat Van Beirs. Jonkvrouw, de roman die het duo daarna schreef rond de historische figuur van de Vlaamse erfdochter Margaretha van Male, oogstte veel lof. Daarvoor kregen ze de Thea Beckman-prijs, de Boekenleeuw, De Kleine Cervantes en de prijs van de Kinder- en Jeugdjury. Sinds 2005 is het boek in meer dan tien talen uitgegeven. Ook Van Rijckeghems jeugdboek IJzerkop ontving verschillende prijzen. In 2022 verscheen zijn historische jeugdroman Onheilsdochter. Het werd in De Standaard der Letteren omschreven als ‘een van de knapste adolescentenromans van het jaar’.

Over de Annie M.G. Schmidtlezing

De Annie M.G. Schmidtlezing, voor het eerst gehouden in 2000, is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver zijn of haar persoonlijke kijk op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs en illustratoren uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Bart Moeyaert, Marit Törnqvist en Anna Woltz. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met IBBY-Nederland en mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op dinsdagavond 16 mei in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Tickets kosten € 10 en zijn online te bestellen via literatuurmuseum.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

Doelgroep(en)