13 december 2017

Op woensdag 16 mei houdt Anna Woltz (Londen, 1981) de Annie M.G. Schmidtlezing 2018. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag zal ze haar visie geven op jeugdliteratuur. De titel van haar lezing wordt later bekendgemaakt.

Portretfoto Anna Woltz
Foto: Merlijn Doomernik

De in Londen geboren Woltz groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige schreef ze een jaar lang in de Volkskrant over haar leven op school, de columns werden gebundeld in Overleven in 4B. In 2002 debuteerde ze met het kinderboek Alles kookt over. Inmiddels heeft ze ruim twintig boeken op haar naam staan en is ze vele malen bekroond. Zo won Honderd uur nacht (2014) de Nienke van Hichtum-prijs 2015 en kreeg Woltz een Zilveren Griffel voor Alaska (2016). Gips (2015) werd bekroond met de Gouden Griffel. Het werk van Woltz kenmerkt zich door spanning, humor en een vlotte stijl. Haar boeken zijn eigentijds en psychologisch overtuigend, en snijden heel subtiel maatschappelijke en ethische kwesties zonder moralistisch te worden.

De Annie M.G. Schmidtlezing is al bijna twintig jaar een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver zijn of haar persoonlijke kijk op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Harm de Jonge, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Edward van de Vendel en Rindert Kromhout. De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds en georganiseerd in samenwerking met Stichting IBBY-Nederland, onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd wordt.

Voor meer informatie:

Maaike Kramer, pr & communicatie Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum t: 06 246 74 936