De Nationale Mediatheek Trofee wordt sinds 2016 jaarlijks op de Dag van het Literatuuronderwijs uitgereikt aan de middelbare school met de beste mediatheek. Leerlingen en docenten kunnen hun schoolbibliotheek of mediatheek nomineren door foto’s in te sturen met een argumentatie. Een jury, bestaande uit Joke Boonstra (mediathecaris bij CSG Augustinus en vicevoorzitter van de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs), Rob Bonneur (eigenaar/architect InVorm Architecten) en Astrid Boonstoppel (Passionate Bulkboek, auteur).

De winnende school krijgt een boekenpakket ter waarde van €1000. De school op de tweede plaats krijgt een cheque ter waarde van €750,- om de leesomgeving verder te ontwikkelen. De derde prijs is een interieuradviescheque ter waarde van €500,-.

Mediathecaris van het Jaar

Daarnaast wordt jaarlijks de prijs voor Mediathecaris van het Jaar uitgereikt. Leerlingen en docenten kunnen hun mediathecaris voor deze prijs nomineren. De mediathecaris met de meeste stemmen is de winnaar en krijgt een literair uitstapje naar keuze.

De Nationale Mediatheek Trofee is een leesbevorderingsproject van Stichting Lezen en wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek. Meer informatie over de Nationale Mediatheektrofee is te vinden op de website.