icon home

Ben jij tweede-, derde-, of vierdejaars pabo-student in Utrecht, Gelderland, Flevoland of Gouda en wil je ontdekken hoe je de liefde voor lezen kunt overbrengen op je leerlingen? Kom dan naar het leesevenement Pabo Leest! op vrijdag 21 november in Bibliotheek Neude, speciaal georganiseerd voor aanstaande leraren!

Tijdens deze bijeenkomst verkennen we de wereld van jeugdliteratuur en leesplezier, met thema’s als meertaligheid, vakoverstijgend werken met jeugdliteratuur, en creatieve werkvormen zoals podcasts en poëzie. In interactieve workshops krijg je praktische tips en handvatten om leesmotivatie in de klas te stimuleren, en leer je hoe jeugdliteratuur kan aansluiten bij verschillende vakken. Ontdek de mogelijkheden die de bibliotheek biedt als partner in leesbevordering en ga naar huis met frisse ideeën om jouw leeslessen boeiend en leuk te maken.

Een ticket kost € 12,50.

12.00 uur30 minInloop
12.30 uur15 minOpening
12.45 uur45 minPlenair – Keynote 1
13.30 uur30 minPlenair – Keynote 2
14.00 uur15 minWissel
14.15 uur45 minDeelsessies ronde 1
15.00 uur15 minWissel
15.15 uur45 minDeelsessies ronde 2
16.00 uur15 minWissel
16.15 uur30 minPlenaire afsluiting
16.45 uur Einde programma

Programma onder voorbehoud

Keynote 1

Wordt binnenkort bekendgemaakt

Keynote 2

Wordt binnenkort bekengemaakt

Deelsessies

1. Boekenproeverij & werkvormen en de Bibliotheek op school Peter van Rossum en Rozemarijn Blankestein (Bibliotheek Utrecht)  

Maak kennis met de leukste kinderboeken en werkvormen voor jouw stageklassen en kom te weten hoe de Bibliotheek op school bijdraagt aan een rijke leescultuur op school  

Ruimte: Postzaal 2 & 3


2. Vakoverstijgend werken met jeugdliteratuur – Marte Jongbloed

Leer hoe je lezen vakoverstijgend inzet om onderwerpen uit geschiedenis, natuur en andere vakken tot leven te brengen. Met praktische tips en inspirerende voorbeelden maak je lezen betekenisvol én uitdagend voor je leerlingen.

Ruimte: Theaterzaal


3. De kracht van verhalenDenise Bontje

Het inzetten van verhalen anno nu is mét en zonder scherm.

Ruimte: Collegezaal


4. Interactieve lezing over illustrerenMartijn van der Linden

Laat je inspireren tijdens een interactieve lezing over Martijns werk en ontdek hoe je prenten- en kinderboeken in de klas kunt inzetten. Ga zelf aan de slag met tekenen en ervaar hoe je creativiteit tot leven brengt.

Ruimte: Filmzaal


5. Meertaligheid in jeugdliteratuurClayton Pikero

Meertalige boeken zijn van grote waarde voor een inclusieve leesomgeving. Krijg praktische tips om deze boeken in te zetten, zodat kinderen spelenderwijs taal leren en diverse culturen ontdekken. 

Ruimte: Podiumzaal


6. Taal groeit thuis, de kracht van de thuisomgeving bij leesbevordering  – Anne Heinsbroek en Jessica Jager (VoorleesExpress)

In deze workshop neemt de VoorleesExpress je mee naar de wereld achter de voordeur: de thuissituatie van kinderen. Want taalontwikkeling begint thuis, en de rol van ouders is daarbij cruciaal. Hoe kun jij als (toekomstige) leerkracht effectief samenwerken met ouders, juist wanneer lezen niet vanzelfsprekend is? We verkennen hoe je taal op een laagdrempelige en betekenisvolle manier kunt stimuleren, passend bij de mogelijkheden en leefwereld van gezinnen. Ook is er aandacht voor meertaligheid: hoe kun je thuistalen inzetten als kracht in plaats van belemmering?  

Ruimte: Ruimte actief burgerschap


7. Creatief schrijven – Laura Stassen (Bibliotheek Utrecht)

Prikkel je zintuigen, herinneringen en fantasie in deze workshop creatief schrijven. Laura neemt je mee in de wereld van schrijven door op een laagdrempelige speelse manier aan de slag te gaan. Je leert makkelijk uitvoerbare werkvormen én hoe je deze kunt koppelen aan boeken. Zo kun je de opgedane kennis straks gelijk inzetten in de klas.

Ruimte: Directiekamer  


8. Door de Bieb: laat je rondleiden  

Maak kennis met de rijke geschiedenis van de bibliotheek Neude. Wat doen de leeuwen bij de ingang? Wie maakte het glas-in-loodraam? Verken in een uur het voormalige postkantoor én de huidige bieb. Ga terug in de tijd, sta stil bij de bijzondere kunst van toen en nu. Ontdek de collectie en de fijnste zit-, lees- en werkplekken.