23 mei 2025

Met droefenis nemen we afscheid van Jan Terlouw (1931–2025) — schrijver, denker en in de beginjaren van Stichting Lezen jarenlang onze betrokken en bevlogen voorzitter.

Portret Jan Terlouw

Met zijn bekroonde jeugdboeken heeft hij generaties kinderen niet alleen leesplezier gegeven, maar ook laten nadenken over de wereld om hen heen. OorlogswinterKoning van KatorenOosterschelde, windkracht 10 en Briefgeheim zijn klassiekers geworden — verhalen die spanning koppelen aan betekenis, en waarin idealisme, verantwoordelijkheid en verbeeldingskracht hand in hand gaan.

In het interview ‘Alles wat er is – gedicht, gedacht, verworpen en geloofd’ in Tijdschrift Lezen (2013) sprak Jan openhartig over zijn veelzijdige leven als wetenschapper, politicus en schrijver. Hij benadrukte het belang van verhalen: “Verhalen zijn zo krachtig. Door verhalen te vertellen kom je heel dicht bij kinderen, vooral als je er een discussie aan vastkoppelt.”

Als voorzitter van Stichting Lezen van 1993 tot 2001 stond hij aan de wieg van een brede en inspirerende leesbevorderingsaanpak. Hij omschreef lezen als “een enorm voorrecht” dat je niet alleen kennis brengt, maar ook het vermogen om je in te leven en gevoel voor verhoudingen te ontwikkelen. Hij waarschuwde voor de digitalisering en de ‘infantilisering’ van onze samenleving, maar bleef hoopvol: “Misschien, hópelijk, komt er een kentering. Maar over vijfentwintig jaar zal er heus nog steeds gelezen worden.”

Zijn verhalen blijven leven. Nog op 17 mei, tijdens de landelijke finale van Read2Me! — de voorleeswedstrijd voor brugklassers — bracht een leerling Oorlogswinter met kracht en gevoel tot leven. Een prachtig eerbetoon, en een bewijs van hoe zijn woorden blijven doorklinken.

Jan Terlouw ontvalt ons, maar zijn werk, zijn gedachtegoed en zijn liefde voor het lezen blijven bij ons — in de boeken, in de lezers, en in ons werk.

Stichting Lezen