29 januari 2024

In een veranderende wereld is onderzoek naar leesonderwijs hard nodig. Zo legt Els Stronks, projectleider van LeesEvolutie, uit in aflevering 4 van de Leescast. In deze aflevering hoor je de officiële lancering van onderzoeksproject LeesEvolutie tijdens het Wetenschappelijk Congres 2023. Presentator Math Göbbels praat verder na met onder andere Eliane Segers, Radboud Universiteit Nijmegen en directeur van het Expertisecentrum Nederlands, en met Inge Vossenaar, directeur-generaal funderend onderwijs bij het Ministerie van OCW. Zij nam tijdens het congres de startverklaring van LeesEvolutie in ontvangst.

Andere sprekers die je deze aflevering hoort zijn Yra van Dijk (Universiteit Leiden), Eke Krijnen (Universiteit van Amsterdam) en Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen). Wat zijn volgens hen de grote uitdagingen en mogelijke oplossingen voor de toekomst van ons leesonderwijs?

Stichting Lezen organiseerde op 14 december 2023 het Wetenschappelijk Congres Lezen in beweging. De keynotes en het plenaire panelgesprek van dit congres zijn te beluisteren in onze podcast De Leescast.

LeesEvolutie

Hoe ziet het leesonderwijs van de toekomst eruit? Een brede groep van Nederlandse wetenschappers en onderwijsprofessionals bundelt de krachten om dit uit te zoeken binnen het project ‘Becoming literate in a digital age’. De komende jaren onderzoeken zij wat het betekent om in het digitale tijdperk ‘geletterd’ te zijn, en ontwikkelen en testen zij nieuwe (digitale) onderwijsvormen om jonge lezers ook in een tijd waarin digitale media hun aandacht vragen, zo te leren lezen dat zij als lezer alles kunnen wat de maatschappij van hen verwacht, en waar ze zelf baat bij kunnen hebben. Zij ontvingen hiervoor een miljoenensubsidie van de Nationale Wetenschapsagenda. Tijdens het Wetenschappelijk Congres vond de feestelijke lancering van het project plaats.

Over De Leescast

De Leescast is de podcast van Stichting Lezen. In De Leescast praten we je bij over de nieuwste onderzoeken en ontwikkelingen rond lezen, leesbevordering en literatuureducatie.

Luister hier alle afleveringen van De Leescast.

Trefwoorden