icon home

Het tweede webinar voor bibliotheekdirecties van 2025, op donderdag 13 maart, gaat over de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid (GGG). In de gezinsaanpak worden ouders aangemoedigd thuis een taalrijke omgeving te creëren die de taalontwikkeling van hun jonge kind stimuleert. Bibliotheken zijn al tijden bezig met dit onderwerp, al dan niet onder de noemer “gezinsaanpak”, onder andere met programma’s zoals BoekStart.

Webinar voor bibliotheekdirecties in rood vlak rechts, links een afbeelding van een bibliotheek

Als het gaat om de gezinsaanpak wordt vrijwel altijd samengewerkt met lokale partners, zoals de kinderopvang consultatiebureaus, welzijnsorganisaties en natuurlijk de gemeente. De afgelopen jaren zijn Stichting Lezen, de KB, nationale bibliotheek, en Stichting Lezen en Schrijven samen opgetrokken binnen het landelijke project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid met als doel gemeentes klaar te stomen om vanaf 2025 lokaal de regie te nemen op dit onderwerp. 

Terwijl sommige gemeenten dit goed hebben opgepakt, blijkt die regierol bij andere gemeenten minder goed van de grond te komen. Nu ook de landelijke financiering voor de GGG dreigt af te lopen, is het een goed moment om naar deze aanpak te kijken vanuit bibliotheekperspectief. Welke rol kunnen bibliotheken spelen in de lokale context van de gezinsaanpak? Hoe verhouden ze zich tot hun gemeente wat betreft hun opdracht en financiering en op welke manier kan de samenwerking met andere spelers worden vormgegeven? Wat betekent dit alles voor de interne bibliotheekorganisatie?

In het webinar praat Mark Deckers eerst met Boudewijn van der Lecq, een van de projectleiders van de GGG. Hij gaat in op de laatste landelijke ontwikkelingen van de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid.

Daarna gaat Mark in gesprek met Yvette Harmes, programmaleider Gezinsgericht werken (Bibliotheek Heerlen), en Ank Mooren, manager maatschappelijke bibliotheek van Bibliotheek Helmond-Peel. Het gesprek gaat over de manier waarop zij de gezinsaanpak vormgegeven, welke rol hun bibliotheek daarbij speelt in het lokale netwerk en hoe ze kijken naar de toekomst van de (samenwerking rond de) gezinsaanpak.