icon home

BoekStart in de kinderopvang en de Bibliotheek op school bestaan tien jaar! Beide programma’s vormen de basis voor de doorgaande leeslijn. En jullie dragen daar elke dag met jullie werk jullie steentje aan bij. Dank! Dit jubileum vieren we graag met jullie, onze ambassadeurs van de leesbevordering! Op deze feestelijke dag nemen we jou en de leescoördinator met wie je samenwerkt mee op reis naar leeslekkerland. Laat je opnieuw inspireren om kinderen en jongeren tot lezen te verleiden.

We bieden je een gevarieerd programma met sprekers van binnen en buiten onze sector: Hoe bereiken de makers van educatieve televisie hun publiek? Hoe zorg je dat jonge kinderen goed voorbereid aan een verhaal beginnen? En hoe zorgen conservatoren in musea ervoor dat een tentoonstelling interessant is voor jongeren? Conny Reijngoudt, vanaf het prille begin betrokken bij de Bibliotheek op school, wijst ons deze dag de weg naar leeslekkerland. Graag zien we jullie op 9 november!

Aanmelden

Tot 5 november kun je je aanmelden voor de inspiratiedag. Een ticket kost € 75,00. Dit is inclusief koffie, thee, lunch en netwerkborrel.

Locatie

Eenhoorn Meeting Center 
Amersfoort 
Barchman Wuytierslaan 2 
3818 LH Amersfoort

Bereikbaarheid

Meer informatie over bereikbaarheid en parkeren.

Dagvoorzitter: Conny Reijngoudt

09.30 uurInloop
10.00 uurOpening
Adriaan Langendonk | Programmamanager BoekStart/de Bibliotheek op school
10.15 uurInterview met Niek Barendsen
Door Conny Reijngoudt
11.00 uurVerkiezing BoekStart Babyboekje van het Jaar
Marlijn Weerdenburg | Juryvoorzitter
11.15 uurPauze
11.45 uurCoen Jongerencommunicatie
André Merlijn
12.30 uurLunch
13.30 uurWorkshopronde 1
14.30 uurPauze
15.00 uurWorkshopronde 2
16.00 uurAfsluiting
Biebboys

Na afloop is er een netwerkborrel.

Interview met Niek Barendsen

Niek Barendsen | Conny Reijngoudt

Niek Barendsen is acteur, schrijver en regisseur van komische en educatieve televisie. Zijn programma’s en sketches maken iets los bij de kijker. Humor speelt daarin een centrale rol, net als het spelen met fantasie en werkelijkheid. Conny Reijngoudt gaat in gesprek met Niek Barendsen, op zoek naar de kracht van humor en spel bij het bereiken van je publiek.

Verkiezing Babyboekje van het jaar

Marlijn Weerdenburg | Juryvoorzitter

Deze boekenprijs voor de allerjongste kinderen (0-1,5 jaar) werd in 2013 voor het eerst uitgereikt. Doel van de verkiezing is om uitgevers te stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Ook wil de prijs (groot)ouders en medewerkers in de kinderopvang inspireren en helpen bij het kiezen van goede babyboekjes.

Een deskundige jury, onder voorzitterschap van actrice, zangeres & presentatrice Marlijn Weerdenburg, selecteert de vijf beste boekjes uit het totale aanbod van babyboekjes van de afgelopen twee jaar. Welke van deze vijf boeken de winnaar wordt, beslist het publiek. Het boekje dat de meeste publieksstemmen krijgt, wordt 9 november uitgeroepen tot het BoekStart Babyboekje 2022.

Hoe kijken jongeren naar de wereld?

Renée Boekel | Coen Jongerencommunicatie

Tijdens deze presentatie geeft Renée Boekel op een luchtige manier inzicht in de belevingswereld van jongeren. Aan de hand van herkenbare voorbeelden laat zij zien hoe jongeren naar de wereld kijken. Hoe denkt deze generatie ten opzichte van andere generaties, en hoe kun je hier je communicatie op aanpassen?

Na deze presentatie begrijp je wat jongeren nodig hebben en ben je op de hoogte van de do’s en don’ts op het gebied van jongerencommunicatie en weet je hoe je beter kunt aansluiten bij de wensen en behoeften van jongeren.

A. Werken met prentenboeken, hoe dan?

Jolien Hesselberth | Onderwijsdeskundige

Gelukkig zijn jonge kinderen makkelijk te verleiden tot een voorleesmoment. Samen met een boekje zitten is een feestje, waar iedereen echt van geniet. Voorlezen is niet alleen een gezellig moment, het is ook enorm leerzaam. Tenminste, als je het goed aanpakt.

Goed voorlezen aan jonge kinderen is een kunst op zich en vraagt een goede voorbereiding. Hoe introduceer je een boek? Hoe zorg je ervoor dat de kinderen goed voorbereid aan het verhaal beginnen, dat ze de kapstok in die kleine koppies hebben klaarstaan om nieuwe kennis aan op te hangen? Hoe laat je op het juiste moment een stilte vallen tijdens het voorlezen of stel je een uitdagende vraag, zodat kinderen het verhaal goed begrijpen? En na het lezen? Wat kun je nog doen om het verhaalbegrip van kinderen te vergroten en ondertussen ook te werken aan de taalontwikkeling?

Tijdens deze deelsessie zoeken we antwoord op deze vragen met behulp van de Boekideeën, waarin al veel voorwerk is gedaan is.

B. Ingewikkelde onderwerpen laagdrempelig gebracht

Erik Korenstra | De Kleine Ambassade

Hoe betrek je kinderen en jongeren bij die onderwerpen waarvan je denkt dat ze voor hen te ingewikkeld, te saai of niet interessant zijn? De Kleine Ambassade heeft hiervoor een eigen participatiemethodiek ontwikkeld. Aan de hand van aansprekende voorbeelden wordt duidelijk hoe je kinderen op een laagdrempelige, praktische en passende manier kunt betrekken bij uiteenlopende onderwerpen. Vervolgens word je als toehoorder uitgedaagd om de vertaalslag te maken naar jouw eigen werk. Bij welke onderwerpen zou jij kinderen willen betrekken? Hoe kun je dat aanpakken? En wat kan dat opleveren? Je krijgt praktische handvatten mee, die je kunt toepassen om in je eigen werk kinderen te activeren en hun betrokkenheid te vergroten. 

C. Back Street: jongeren komen spelenderwijs in aanraking met literatuur 

Kik Eveleens | Back Street

Back Street is een nieuwe, spetterende tentoonstelling van het Literatuurmuseum die speciaal gemaakt is voor het onderwijs. In de tentoonstelling komen jongeren (14-20 jaar) spelenderwijs in aanraking met heel veel verhalen, boeken, poëzie en andere vormen van literatuur. Na afloop krijgen de bezoekers allemaal YA boekentips. Kik Eveleens, de mede-ontwikkelaar van het concept, neemt ons mee in de achterliggende gedachten en geeft ons een doorkijkje in de straat met haar tien spellen. Hoe komt het dat de tentoonstelling zo goed aansluit bij de belevingswereld van jongeren? Wat is belangrijk als je jongeren wilt boeien? Wat werkt wel en wat niet?

D. Leesplezier stimuleren bij jongeren

Chinouk Thijssen | Auteur Young Adult-boeken

Hoe wek je de interesse van jongeren en hoe kun je ze stimuleren tot lezen? Chinouk Thijssen bezoekt elke week meerdere scholen om jongeren enthousiast te maken en vertelt graag over haar ervaringen en over wat haar is opgevallen tijdens en na de bezoeken.

In deze interactieve lezing ga je zelf ook aan de slag met creatieve opdrachten die al veel studenten hebben geïnspireerd.

Conny Reijngoudt

Na 44 jaren met veel plezier in de bibliotheek te hebben gewerkt begon Conny Reijngoudt  in  2021 haar eigen bedrijf Het vertellen waard  daarin komt alles samen wat ze zo graag doet: presenteren, luisteren, schrijven en verbindingen leggen tussen mensen.

Vanaf het prille begin is Conny  betrokken geweest bij de Bibliotheek op school. Ze heeft het programma vanuit vele functies leren kennen: als adviseur, als kwartiermaker, als consulent, als docent en zelfs als directeur. Het is een aanpak waar ze  tot op de dag van vandaag in gelooft. Niet alleen omdat onderwijs, bibliotheek en gemeente hierin als partners echt resultaatgericht werk kunnen maken van leesbevordering en digitaal meedoen, maar ook omdat het de manier is om kinderen gelijke kansen op bibliotheekwerk te bieden! 

Niek Barendsen

Niek Barendsen is bekend als schrijver en regisseur van sketches en series. Het meest bekend is waarschijnlijk de prijswinnende serie Welkom in…. In deze serie maken zowel kinderen als volwassenen, aan de hand van de beste televisie-acteurs van Nederland, op komische wijze kennis met verschillende tijdperken in de geschiedenis. Daarnaast zijn verschillende Klokhuis-sketches door Niek geschreven en geregisseerd, zoals de Quiz met Joke en Bert, Burt & Danny, De Kassameisjes en Said en Jonathan (‘Said… Said is m’n mattie!’). Niek schrijft en regisseert ook comedy voor volwassenen, zoals Nieuw zeer en het in 2023 verwachte CAST (met Ilse Warringa).

Renée van Boekel

Als onderzoeker verzorgt Renée elk onderzoek van a tot z. Dagelijks krijgt zij op de gekste plekken in alle uithoeken van ons land een unieke kijk in de wereld van onze jongeren. Of het nu gaat om het stellen van de juiste vragen of het perfect interpreteren van de antwoorden: Renée bijt zich vast in jouw vraagstuk en is pas voldaan als ze bij de kern is. Zo vindt ze altijd een oplossing die écht past. Ook in haar vrije tijd is ze onder de jongeren te vinden: dan geeft ze schaatstraining aan de jeugd van Nijmegen!

Jolien Hesselberth

Jolien Hesselberth is onderwijskundige met een passie voor het jonge kind. Het blijft fascinerend dat een kind zich In vier jaar tijd ontwikkeld van een hulpeloze baby naar een zelfstandig kind. Bij Hesselberth thuis lopen twee meiden rond, jonger dan vier jaar. Zij zijn haar grootste inspiratiebron. Tijdens haar werk voor de bibliotheek heeft Hesselberth zich gespecialiseerd in het jonge kind. De focus lag aanvankelijk op taalstimulering, maar dat werd al snel breder. Hoe kun je kinderen stimuleren door samen te lezen, spelen en praten. Hesselberth werkt als zelfstandige en ontwerpt onder andere trainingen. Door deze trainingen ook regelmatig zelf te verzorgen en zo ervaringen uit te wisselen komen steeds weer nieuwe ideeën op die energie geven.

Erik Korenstra

De Kleine Ambassade is gespecialiseerd in jeugdparticipatie. Met op maat gemaakte projecten betrekt zij kinderen en jongeren bij onderwerpen die spelen in hun buurt, stad of organisatie. Met als uitgangspunt: de maatschappij maak je samen. De Kleine Ambassade is gevestigd in Schiedam, en heeft in de afgelopen jaren honderden projecten opgezet en uitgevoerd, in samenwerking met o.a. scholen, gemeenten en bedrijven. Het team bestaat uit docenten, communicatiespecialisten, onderwijskundigen, bestuurskundigen, filmmakers en vormgevers.

Fotograaf: Jackie Mulder

Kik Eveleens

Kik Eveleens heeft zijn roots in de mediawereld en werkt al lang voor de VPRO (Villa Achterwerk) Daarna volgde een reis langs festivals en evenementen. In 2014 richtte hij samen met zijn compagnon het culturele organisatiebureau Lustr op dat nog altijd bestaat. Na een aantal mooie jaren is hij weer zijn eigen weg gegaan en stapte hij met veel plezier de museumwereld in. Eigenlijk doet hij nog steeds wat hij altijd al deed: verhalen vertellen aan een groot publiek. Het liefst helder en simpel, vanuit het hart en voor zoveel mogelijk mensen.  

Fotograaf: Mark Uyl

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen schrijft Young Adult-thrillers. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg werd Beste Young Adult Nederlandstalig. Met Gegijzeld won zij de Prijs van de Jonge Jury 2022. Dit jaar was zij een van de 3PAK-auteurs (boekenweekgeschenk voor jongeren) en als ze niet aan het schrijven is, bezoekt ze scholen om jongeren enthousiast te maken over lezen.

Biebboys

BiebBoys Kees en Joran zijn beroemdheden in Nijmegen en omgeving, en timmeren aan de weg in de rest van Nederland. Wat tijdens de coronapandemie begon als een alternatief voor de bezoeken aan de scholen, is uitgegroeid tot een jaarlijkse reeks video’s met bijbehorend lespakket. De opzet is eenvoudig: er wordt maandelijks een video gemaakt over een onderwerp dat te maken heeft met leesbevordering of digitale geletterdheid, en daarbij wordt een lespakket geleverd. Hiermee kunnen leerkrachten, met of zonder de hulp van een leesconsulent, op een goede en aantrekkelijke manier aandacht besteden aan verschillende aspecten van leesbevordering en digitale geletterdheid.